«Απόφαση σταθμό» χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κρήτης την απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιλίου για την περικοπή των χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία των υπερχρεωμένων.

Η οργάνωση των καταναλωτών αναφέρει ότι σύμφωνα με την απόφαση 398/2016 από το Ειρηνοδικείο Ιλίου, κρίνεται συνταγματική η περικοπή των χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία των υπερχρεωμένων, σύμφωνα με το νόμο Κατσέλη (ν.3869/2010).

Μέχρι πρόσφατα τα δικαστήρια διαπίστωναν αντισυνταγματικότητα (του περσινού νόμου 4336/2015, που επιχείρησε να εντάξει κάποιες υποθέσεις ασφαλιστικών χρεών στον νόμο 3869/2010) και δέχονταν ότι δεν μπορούν να αποφευχθούν οι πληρωμές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς. Και αυτό διότι η Πολιτεία όφειλε να εγγυάται τον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης με τη διασφάλιση της λειτουργίας βιώσιμων ασφαλιστικών επιχειρήσεων, σε υγιείς οικονομικές βάσεις.

Αυτό αλλάζει όμως με την απόφαση 398/2016. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης των καταναλωτών, «το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι ο πολίτης που χωρίς δόλο βρίσκεται σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του, μπορεί και πρέπει να ανακτήσει την αγοραστική του δύναμη προάγοντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα».