Μόνο στην περίπτωση οικονομικής ευρωστίας του οφειλέτη, δέχεται ο Άρειος Πάγος την εφαρμογή του μέτρου της προσωποκράτησης για οφειλές μεταξύ εμπόρων.

Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, η προσωποκράτηση εμπόρων για οφειλές , ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης, είναι σύννομη και δεν παραβιάζει το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα εφόσον όμως ο οφειλέτης έχει την οικονομική δυνατότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλ. υπάρχει οικονομική αδυναμία του εμπόρου για την κάλυψη των οφειλών του, το μέτρο της προσωποκράτησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Εναπόκειται μάλιστα στον ίδιο τον οφειλέτη να αποδείξει πως αιτία είναι η οικονομική αδυναμία του. για τη μη εξόφληση των οφειλών του. Οι αρεοπαγίτες, αναιρώντας απόφαση του Εφετείου Αθηνών που είχε απορρίψει αγωγή για προσωποκράτηση εμπόρου, ως αόριστη έκριναν πως δεν είναι απαραίτητο ο ενάγων να αναφέρει ότι ο οφειλέτης παρότι έχει την οικονομική ευχέρεια, δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, η εφετειακή απόφαση ζήτησε επιπλέον στοιχεία απ’ όσα χρειάζονται σχετικά με την προσωποκράτηση στις υποθέσεις οφειλών μεταξύ εμπόρων, παραβιάζοντας τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.