Δυο ποινικές και πειθαρχικές έρευνες έχει διατάξει το αρχηγείο της αστυνομίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της πορείας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στο κέντρο της Αθήνας.

Η μία αφορά τον βαρύτατο τραυματισμό 31χρονου διαδηλωτή, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, όπου χειρουργήθηκε για βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η δεύτερη αφορά στα γενικότερα επεισόδια, τα οποία καταγράφονται από βίντεο και φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τη βίαιη συμπεριφορά ανδρών των ΜΑΤ.

Απο το αρχηγείο, που διέταξε την έρευνα για την αστυνομική βία, γίνεται έκκληση σε όλους τους πολίτες, που έγιναν μάρτυρες αστυνομικής αυθαιρεσίας να προσέλθουν στην Ασφάλεια Αττικής και να το καταθέσουν, προκειμένου να συμπληρωθεί η δικογραφία και να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Σε ότι αφορά το σοβαρό περιστατικό του τραυματισμού του διαδηλωτή, όπως ανακοινώθηκε απο το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, η αστυνομία ενημερώθηκε ότι ένας πολίτης βρέθηκε τραυματισμένος στην οδό Σταδίου 10 και μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Αμέσως διατάχθηκε, με εντολή του αρχηγού, έρευνα σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης αστυνομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο νοσοκομείο μετέβησαν ανώτατοι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, συνοδευόμενοι απο Εισαγγελέα, ο οποίος εποπτεύει την έρευνα, ενώ συμμετέχει και ιατροδικαστής της αντίστοιχης υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αντίστοιχες έρευνες, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, ερευνούνται και σε όσα νοσοκομεία αναφέρθηκαν τραυματισμοί πολιτών. Δεκάδες πολίτες έχουν μεταφερθεί στο ΚΑΤ, τον Ευαγγελισμό και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, στην Πανεπιστημίου, μεταξύ Βουκουρεστίου και Αμερικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επιθέσεις με μολότοφ, πέτρες κλπ, καθώς και με σιδηρογροθιές, σφυριά και άλλα αντικείμενα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε ένα κατάστημα και τρία αυτοκίνητα.

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας γίνεται λόγος για τραυματισμό 15 αστυνομικών.

Έγιναν συνολικά 30 προσαγωγές από τις οποίες 12 μετατράπηκαν σε συλλήψεις για διάφορα αδικήματα όπως ρήψη μολότοφ, χρήση σιδηρογροθιών, απρόκλητες σωματικές βλάβες κλπ.