Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωσή τους προτείνουν βήματα για την καλύτερη περίθαλψη των ατόμων με ψυχικά νοσήματα στην Ελλάδα.

Με αφορμή την αποκάλυψη των τραγικών εικόνων από το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών, το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων ζητά την εδραίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και προτείνει: την άμεση ενίσχυση των δομών αποασυλοποίησης που έχουν δημιουργηθεί, την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του δικτύου υπηρεσιών στην κοινότητα, την προσαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, με προσανατολισμό τους στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την κοινοτική ψυχιατρική, την υποστήριξη των εργαζομένων στις δομές Ψυχικής Υγείας και την αρωγή των οργανώσεων των ψυχικά ασθενών.

Κλείνοντας την ανακοίνωση, οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι «στην Ελλάδα του Μνημονίου, όπου το ΕΣΥ φαίνεται ότι θα είναι ένα από τα ‘θύματα’, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ολισθήσουμε σε μεσαιωνικές πρακτικές ασυλιακού τύπου. Είναι η στιγμή που το σύστημα Ψυχικής Υγείας και οι διαχειριστές του οφείλουν να αποκτήσουν ενσυναίσθηση, να αντιληφθούν την παθολογία του και να τη θεραπεύσου».