Τέλος στη δράση κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης, τα οποία έρχονταν από τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής κρυμμένα σε κοντέινερ, έδωσε η Δίωξη Ναρκωτικών, προχωρώντας μάλιστα και σε τρεις συλλήψεις.

Η εγκληματική ομάδα δρούσε σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τουλάχιστον από το 2022 όντας «επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω θαλάσσης», όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου. Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών αξιοποίησαν το πληροφοριακό τους δίκτυο και έφτασαν στα ίχνη τριών εμπλεκομένων (σ.σ. ηλικίας 31, 26 και 41 ετών), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Οι ποσότητες της «λευκής κυρίας» που προορίζονταν στην Ελλάδα, αποθηκεύονταν σε εμπορευματοκιβώτια και συγκεκριμένα μέσα στους καταψυκτικούς μηχανισμούς αυτών και αφού τις εισάγονταν σε χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είτε ως χώρα προορισμού είτε ως χώρα διαμετακόμισης, διακινούνταν με σκοπό να αποκομίσουν υπέρογκα οικονομικά οφέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, διακριβώθηκε και ο ρόλος κάθε μέλους στην εγκληματική οργάνωση, ως εξής:

  • 41χρονος, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των συλληφθέντων ατόμων, αφού είχε αναλάβει τις επαφές με τους εισαγωγείς και διακινητές των ναρκωτικών, το συντονισμό της παραλαβής των ναρκωτικών από τα εμπορευματοκιβώτια και την παράδοση αυτών στους τελικούς διακινητές,
  • 31χρονος, ήταν άμεσος συνεργάτης με τον επικεφαλής ως προς την παραλαβή των ναρκωτικών από τους μηχανισμούς ψύξης των εμπορευματοκιβωτίων, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως ψυκτικός,
  • 36χρονος, είχε αναλάβει το χειρισμό του συστήματος εντοπισμού και καταγραφής βλάβης των ψυκτικών μηχανισμών των εμπορευματοκιβωτίων, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση στα ανωτέρω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την παραλαβή – εξαγωγή των ναρκωτικών από το λιμάνι του Πειραιά.

Πιο αναλυτικά, για να πετύχουν τον σκοπό τους, φρόντιζαν εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους και με την πρόφαση βλάβης να μεταφέρουν το εμπορευματοκιβώτιο σε χώρο όπου δήθεν θα γίνονταν οι εργασίες επιδιόρθωσης και έτσι εξήγαγαν από αυτό τα ναρκωτικά. Κατά την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (16/10), εντοπίσθηκε αρχικά ο 41χρονος στην κατοχή του οποίου καθώς και στην οικία του βρέθηκε ποσότητα κοκαΐνης. Ακολούθως, στο λιμάνι του Πειραιά, ερευνήθηκε το εμπορευματοκιβώτιο όπου βρέθηκαν οι 58 συσκευασίες με την κοκαΐνη.

Συνολικά από τις έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: κοκαΐνη βάρους 66 κιλών και 989 γραμμαρίων, 2 αυτοκίνητα (το ένα τύπου VAN) και μοτοσικλέτα, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, μετρητής χαρτονομισμάτων και λάπτοπ.

Όπως, τέλος, ανέφερε ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, «η επιχείρηση για τον τερματισμό της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή αστυνομικών της ΕΚΑΜ, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν οι τρεις κατηγορούμενοι ενώ εντοπίσθηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο και κατασχέθηκαν 58 συσκευασίες που συνολικά περιείχαν 66 κιλά και 700 γραμμάρια κοκαΐνης».

Τέλος, να σημειώσουμε ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η πληροφορία της DEA και οι δράσεις του τελωνείου, του ΣΔΟΕ και του Λιμενικού.