Αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, η θέση της Ελλάδας θα αποδυναμωθεί δραματικά, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σηματοδοτώντας την έναρξη της εξάμηνης προεδρίας του Λουξεμβούργου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παραπάνω απάντηση του Γιούνκερ δόθηκε με αφορμή ερώτηση για τη δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ακόμη και στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι το «όχι».

«Το πρόγραμμα τελείωσε, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, εάν οι Έλληνες ψηφίσουν “όχι”, το μόνο που δεν θα έχουν κάνει θα είναι να ενισχύσουν την ελληνική διαπραγματευτική θέση», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για μια επικράτηση του «ναι», ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι και πάλι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται να οικοδομήσει γέφυρες με την Ελλάδα και τη Βρετανία, η οποία σχεδιάζει δημοψήφισμα για την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.