Με την πολιτική ένταση να κλιμακώνεται με επίκεντρο την οικονομία και την κυβέρνηση ηττημένων, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει σήμερα στις 18.00 στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» το γαλάζιο πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027 για την «Ελλάδα του αύριο» καλώντας τους ψηφοφόρους να κρίνουν και να συγκρίνουν τις θέσεις των κομμάτων για την επόμενη μέρα, με το κυβερνητικό επιτελείο να τονίζει ότι το σχέδιο της ΝΔ είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο σε αντιδιαστολή με τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που – όπως επισημαίνουν- δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. «Το πρόγραμμα του Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέο μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ «ξεπερνούν τα 45 δισ ευρώ».

Πρόγραμμα 4ετιας με αυξήσεις μισθών και αφορολόγητου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις έχει περιγράψει επιγραμματικά τους στόχους της νέας κυβερνητικής του θητείας αν αυτή προκύψει από τις κάλπες.

Όπως έχει πει αν την προηγούμενη 4ετια είχε δεσμευθεί για λιγότερους φόρους το οποίο και έπραξε, ένας από τους εμβληματικούς στόχους της δεύτερης θα είναι οι καλύτεροι μισθοί για όλους, η καλύτερη υγεία, η αναβάθμιση του Δημόσιου τομέα με βασικές παραμέτρους της αξιολόγηση και την λογοδοσία αλλά και η ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας και της εικόνας μας στο εξωτερικό.

Σήμερα ο πρωθυπουργός ενώπιον των πολιτών θα ξεδιπλώσει όλο το πρόγραμμα του κόμματός του για τα επόμενα 4 χρόνια. Μεταξύ αυτών που θα ανακοινώσει όπως αποκάλυψε και στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών θα είναι:

  1. Περεταίρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά μία μονάδα
  2. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά
  3. Μέχρι το 2027 θα σβήσει το τέλος επιτηδεύματος, όσο θα βελτιώνεται και η φορολογική συμμόρφωση
  4. Μείωση των έμμεσων φόρων αλλά μόνο όταν εξασφαλιστεί ότι αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη βασική εκτέλεση του προϋπολογισμού
  5. Αύξηση των μισθών του Δημοσίου από 01/01/2024
  6. Αυξήσεις μισθών, με στόχο έως το τέλος της 4ετιας να αγγίξουν το 25%.
  7. Ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ. Στόχος να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Η επόμενη ημέρα και η ψήφος ανοχής

Όσον αφορά την επόμενη μέρα από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. «Εγώ διεκδικώ κοινοβουλευτική αυτοδυναμία», τόνισε με έμφαση υπογραμμίζοντας ότι δεν συζητά κανένα σενάριο για οποιαδήποτε κυβέρνηση ανοχής μετά και τη σχετική δήλωση σε πρωινή τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα.

«Όχι, ποτέ! Υπερασπίζομαι την ανάγκη η χώρα να έχει σταθερότητα, δεν συζητώ κανένα σενάριο για οποιαδήποτε κυβέρνηση ανοχής. Διεκδικώ αυτοδυναμία, δύσκολο, πάρα πολύ δύσκολο στην πρώτη κάλπη. Αλλά, τονίζω, η πρώτη κάλπη είναι αυτή που θα θέσει το πλαίσιο, τον «βατήρα» αν θέλετε, για να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είναι η ψήφος ανοχής

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι ένα κόμμα έχει τη δυνατότητα να μη δώσει μεν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση αλλά να επιλέξει την ψήφο ανοχής. Αυτό εκφράζεται με την αποχή από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης έτσι ώστε να μην απαιτείται ο αριθμός των 151 βουλευτών αλλά μικρότερος.

Αν για παράδειγμα στη Βουλή παρόντες είναι 250 βουλευτές, τότε η κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και με 126 θετικές ψήφους.

Ψηφοδέλτιο επικρατείας

Η υπόθεση Γεωργούλη άφησε το αποτύπωμά της και στον τρόπο με τον οποίο όλα τα κόμματα θα επιλέξουν τους υποψηφίους τους για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλά για τις ευρωεκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε από ποιους θα αποτελείται το Επικρατείας της ΝΔ το οποίο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή 28 Απριλίου.

«Κάνω και εγώ τη δική μου αυτοκριτική και γι’ αυτό και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να πάμε στο «anti-star system». Αυτός θα είναι και ο χαρακτήρας του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Άνθρωποι καταξιωμένοι, με αποτύπωμα συγκεκριμένο, με έργο, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Όχι κατ’ ανάγκη αναγνωρίσιμοι, μπορεί να δείτε ονόματα που θα χρειαστεί να τα γκουγκλάρετε για να δείτε ποιοι είναι. Και θεωρώ ότι αυτό είναι καλό.

Αυτό θα είναι το αποτύπωμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας και αυτό πιστεύω ότι πρέπει να είναι και το αποτύπωμα του επόμενου ευρωψηφοδελτίου», τόνισε.

Είπε ακόμα ότι έχει καταλήξει πλήρως στα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και το οποίο μάλιστα θα περιλαμβάνει πολιτικούς τους οποίους όπως είπε χαρακτηριστικά δεν θα χαρακτήριζε «stars».

Ειδικά για το ευρωψηφοδέλτιο ο πρωθυπουργός είπε ότι η εισήγησή του θα είναι «να γυρίσουμε πάλι σε λίστα, όπως έχουμε λίστα ουσιαστικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, και να έχει ο αρχηγός του κάθε κόμματος την ευθύνη να στείλει στην Ευρωβουλή πρόσωπα τα οποία ο ίδιος θα επιλέγει μεν και θα έχει το βάρος της ευθύνης του, αλλά δεν θα δεσμεύεται από την αναγνωρισιμότητα ή από το «star system» ή από άλλα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει κάποιος να έχει αν θέλει να εκλεγεί σε ένα ψηφοδέλτιο πανελλαδικής εμβέλειας».

Τέλος, όσον αφορά στα debate ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε μια τηλεμαχία μόνο με τον κ. Τσίπρα αλλά στις δεύτερες εκλογές και όχι τώρα.