Η καταγγελία σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και ξυλοδαρμό έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό, ενώ πλέον αναμένονται τα επόμενα βήματα στην υπόθεση. Στο Mega μίλησε η δικηγόρος Σοφία Κατσούλα, η οποία εξήγησε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να προχωρήσει η Ευρωβουλή στην άρση της βουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Όπως υπογράμμισε η δικηγόρος, πρώτα οι Αρχές πρέπει να απευθυνθούν στο Ευρωκοινοβούλιο, να στείλουν τα διαδικαστικά έγγραφα και στη συνέχεια η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής να εισηγηθεί για την άρση της ασυλίας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι είναι κάποια διαδικαστικά που πρέπει να γίνονται, ώστε να απολογηθεί ορθώς ο ύποπτος. Πρέπει να μαζευτούν κάποια στοιχεία, όπως γνωματεύσεις γιατρών και άρσεις απορρήτου. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να αντικρυστούν και να ελεγχθούν, το οποίο απαιτεί χρόνο», είπε η κα Κατσούλα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δικηγόρου, εικάζεται πως εφόσον έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την άρση της ασυλίας θα γίνει σύντομα αυτή η ενέργεια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα, έχουν υπάρξει δύο επικοινωνίες του Αλέξη Γεωργούλη με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, μέσω των επίσημων διαύλων, για διαδικαστικά θέματα που αφορούν το τι μέλλει γενέσθαι στην υπόθεση και όχι για επίσπευση της διαδικασίας.

Στην περίπτωση που ένας ευρωβουλευτής ζητούσε επίσπευση των διαδικασίων, σε ανάλογη υπόθεση, δεν θα ήταν ο ίδιος αλλά ούτε και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου που θα το αποφάσιζε. Αυτή τη στιγμή, το ζήτημα βρίσκεται στην επιτροπή νομικών υποθέσεων και αυτή πρόκειται να αποφασίσει πότε θα οριστεί ο εισηγητής, πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία. Σημέρα, συνεδριάζει η εν λόγω επιτροπή, ωστόσο το ζήτημα του Αλέξη Γεωργούλη δεν βρίσκεται στην αντζέντα των θεμάτων συζήτησης.

Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία άρσης της ασυλίας του

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο εισηγητής να οριστεί στις 8 Μαΐου και η πρώτη συζήτηση, εφόσον προχωρήσουν όλα με βάση τον παρόντα προγραμματισμό, να ξεκινήσει στις 30 Μαΐου. Εάν υπάρξει κάποιο κενό και θεωρήσουν ότι μπορεί να γίνει νωρίτερα, ίσως ο εισηγητής να οριστεί νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Το Qatargate ήταν μία διαφορετική περίπτωση, καθώς αφορούσε σε διαφθορά μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πολλούς εμπλεκόμενους, γι’ αυτό ίσως «έτρεξε» η υπόθεση λίγο πιο γρήγορα.

Μία παραμέτρος που χρειάζεται να προσμετρηθεί, αποτελεί το γεγονός ότι πιθανό είναι να μη χρειαστεί μόνο μία συζήτηση αλλά παραπάνω και η υπόθεση να φτάσει μέχρι τον Ιούνιο ή και το Ιούλιο, που κλείνει η επιτροπή νομικών υποθέσεων. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα σε μία συνεδρίαση να πάρει το λόγο ο κ. Γεωργούλης κεκλεισμένων των θυρών ή μπορεί να είναι δημόσια η τοποθέτησή του.

Ο Αλέξης Γεωργούλης αναμένεται να πάει στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες.