Οι εκλογές της 21ης Μαΐου πλησιάζουν και το πολιτικό κλίμα οξύνεται μέρα με τη μέρα, κάτι που φάνηκε και στις περιοδείες που έκαναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κουκάκι κι ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Σμύρνη, με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύουν τα ισχυρά χαρτιά της στρατηγικής τους στον δρόμο προς την κάλπη.

«Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία, ασχέτως αν θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές ή όχι. Και τα διλήμματα αυτής της κάλπης είναι πάρα πολύ καθαρά: αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω. Αν θα κατοχυρώσουμε τις μεγάλες επιτυχίες της οικονομικής μας πολιτικής ή θα ξανακυλήσουμε σε ένα περιβάλλον υψηλών φόρων. Αν θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας ή θα γυρίσουμε σε μία Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι»… Αν η εντολή που θα πάρουμε στην πρώτη κάλπη είναι ισχυρή, μία καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ένα ισχυρό ποσοστό, μετά όλα τα πράγματα θα βρουν τον δρόμο τους, εφόσον χρειαστεί δεύτερη κάλπη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ότι η κάλπη αυτή μπορεί να βγάλει κυβέρνηση χωρίς δεύτερες και τρίτες εκλογές… Υπάρχει μόνο μια προϋπόθεση για να γίνει πράξη η αλλαγή. Στις κάλπες να βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύγκρουση για «παραμύθια»

«Ο κ. Τσίπρας… θα πάει να μιλήσει σε ένα στέκι στη Νέα Σμύρνη που λέγεται «Παραμύθι με Καφέ». Είναι πρόοδος, είναι μεγάλη πρόοδος γιατί μέχρι στιγμής μάς σέρβιρε παραμύθια ξεροσφύρι… Λοιπόν, ίσως θα αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Είναι λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι επέλεξαν ένα τέτοιο μαγαζί, αλλά ένα είναι βέβαιον: ότι νέα παραμύθια ο ελληνικός λαός από τον κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να ξαναπιστέψει. Επειδή τον είδε, τον δοκίμασε. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει καμία δυνατότητα να υλοποιήσει αυτά τα οποία λέει» είπε ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτή την μικρή χώρα, εδώ και 4 χρόνια κυβερνά ένας πρίγκιπας, ο οποίος όταν έγινε πρωθυπουργός, όπως ο πατέρας του, νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς. Και σε αυτή τη χώρα που κυβερνά ο πρίγκηπας, που  νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς, όλα πάνε τέλεια. Ο κόσμος; Είναι ευτυχισμένος. Υπάρχει ασφάλεια, δικαιοσύνη. Οι μισθωτοί δεν ξέρουν τι να το κάνουν τον μισθό τους. Οι συνταξιούχοι αποταμιεύουν. Άμα πας στο σούπερ μάρκετ βλέπεις χαρούμενα πρόσωπα. Αυτό είναι το παραμύθι που τελειώνει στην 21η του Μάη» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό και τη στάση του απέναντι στον φράχτη του Έβρου, στηρίζοντας, παράλληλα, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη: «Ο κ. υπουργός είπε το αυτονόητο… Αυτή τη στιγμή, διαχρονικά, κάποιες πολιτικές παρατάξεις, κάποια κόμματα, έχουν μια «αλλεργία» να αναγνωρίσουν το σημαντικό ρόλο της Αστυνομίας στην διαφύλαξη της τάξης».

Μήνυμα σταθερότητας από Μητσοτάκη

Και στις δύο δημόσιες παρεμβάσεις που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε, με έμφαση, τα διλήμματα της 21ης Μαΐου, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την κρισιμότητα της επερχόμενης αναμέτρησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός αναδεικνύει την ανάγκη της σταθερότητας και των ισχυρών κυβερνήσεων, σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, ενώ αυτό που γίνεται όλο και πιο διαυγές είναι το πλαίσιο της «γαλάζιας» στρατηγικής στον πολιτικό μαραθώνιο που ακολουθεί.

Ουσιαστικά, η προεκλογική στρατηγική θα κινηθεί σε δύο επίπεδα:

-Επικοινωνία του κυβερνητικού έργου της περιόδου 2019-2023 (οικονομία, μείωση φορολογικών βαρών, ψηφιακό κράτος, εξωτερική πολιτική, κοινωνική πολιτική, Άμυνα, ασφάλεια, μεταναστευτικό).

-Σύγκριση δύο τετραετιών – Ανάλυση κυβερνητικού προγράμματος 2023-2027.

Οι προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία, έρχονται στο προσκήνιο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό:

-Καλύτεροι μισθοί σε δημόσιο/ιδιωτικό τομέα

-Σύγχρονη Δημόσια Υγεία

-Σύγχρονο/λειτουργικό Κράτος

-Οριζόντια πολιτική για τους νέους

Ένα από τα κλειδιά, παράλληλα, της προεκλογικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας είναι η συνέπεια λόγων και έργων, την οποία επικαλείται συχνά ο πρωθυπουργός: «Αξίζει να κάνουμε ανασκόπηση του κυβερνητικού μας έργου, όχι μόνο για να αναδείξουμε όλα αυτά τα οποία πετύχαμε, αλλά για να καταδείξουμε ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται μόνο μέσα από τη συνέπεια λόγων και έργων», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανακοίνωσε ότι την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Αθήνα θα την πραγματοποιήσει στο Θησείο, όπως έπραξε και το 2019.

Παράλληλα, στη συνέντευξή του στη «Μακεδονία της Κυριακής» ανακοινώνει ότι, μετά τον Έβρο και το Δυτικό Τομέα της Αθήνας θα είναι υποψήφιος στην Ά Θεσσαλονίκης.

«Όχι» σε κυβέρνηση συνεργασίας με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Καθημερινή, αποκλείει το ενδεχόμενο να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος και μιλώντας για τις συνεργασίες υπογραμμίζει ότι από την πρόσκληση δεν εξαιρεί κανένα, πλην της ΝΔ και της Ακροδεξιάς. O κ. Τσίπρας επιτίθεται στον πρωθυπουργό για την λειτουργία του κράτους λέγοντας ότι «κατάφερε να ιδιωτικοποιήσει το κράτος με βασικό μέτοχο τον κ. Μητσοτάκη».

Σε ότι αφορά το θέμα του φράχτη στον Έβρο, τονίζει: «Ο φράχτης, μπορεί να συμβάλλει σε ορισμένα σημεία στον Έβρο, αλλά προφανώς δεν είναι η λύση στο μεταναστευτικό. Προφανώς θα τον διατηρήσουμε, αλλά δεν θα μείνουμε σε αυτό».

Στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τα μέτρα των πρώτων 50 ημερών μιας κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός, αυξήσεις 10% στο Δημόσιο, μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ. Παράλληλα, θα ανακοινωθεί και το υπόλοιπο 25% των ψηφοδελτίων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα εγκριθούν και οι υποψηφιότητες των δημάρχων για τους μεγάλους δήμους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του φθινοπώρου.