Με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία, που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς.

Η διάσκεψη, που συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έχει ως στόχο τη συγκέντρωση πόρων και τον συντονισμό των επιχειρήσεων για την ανοικοδόμηση.

Πρόκειται για μια ακόμη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το «μομέντουμ» το οποίο δημιουργήθηκε με τη «διπλωματία των σεισμών».

Η πληροφορία διέρρευσε αρχικά από την τουρκική πλευρά και εν συνεχεία επιβεβαιώθηκε – επίσημα – από τον ίδιο τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. «Στις 13:00 (σ.σ. ώρα Βελγίου) θα συναντηθώ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου», είπε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στη Διάσκεψη.

Η διάσκεψη θα ξεκινήσει με τις ομιλίες της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον -η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ- καθώς και αυτής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναφερόμενος στα θέματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα συζητηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συνεχή ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας πως η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μαριούπολη δεν βοηθά καθόλου την ατμόσφαιρα.

Εξάλλου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την «πολύ σημαντική επιτυχία», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Δένδιας, για τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Είναι κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει πάρα πολύ», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.