Καλημέρα καραμανλική σήμερα, κοφτά! Γιατί έτσι; Θα σας εξηγήσω αμέσως και θα ξεκινήσω με την είδηση που την θεωρώ σημαντική, αν και πολλές φορές έχει κυκλοφορήσει ως φήμη. Μόνο που ο άνθρωπός μου βρέθηκε προ ημερών σε κοπή πίτας με πολλούς καραμανλικούς σε οργάνωση της ΝΔ σε δήμο της Αττικής. Η πηγή μου δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, εκτός εάν -που δεν το βλέπω πιθανό- συμβεί κάτι άλλο την ύστατη στιγμή.

Ο φίλος που ήταν στην ομήγυρη μου είπε ότι ο πολύπειρος πολιτικός της παρέας συζήτησε πρόσφατα με τον πρώην πρωθυπουργό και του εξέφρασε την άποψη ότι δε θέλει να είναι υποψήφιος και πως θα επιμείνει, εκτός και εάν! Τι σημαίνει εκτός και εάν, ρώτησα, αλλά απάντηση δεν έλαβα. «Μείνε σε αυτό που σου λέω», ανέφερε διότι ο Κ. Καραμανλής, πρώτη φορά είναι τόσο προβληματισμένος.

Κλείδωσε η ημερομηνία των εκλογών αλλά μένει να ανακοινωθεί

Και επειδή ανέφερα τον πρωθυπουργό θα σας πω και για τις εκλογές. Πάλι εκλογές θα πουν οι φίλοι μας; Μα, καλά δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο στην πολιτική πιάτσα; Και επειδή ο καιρός θυμίζει Πάσχα, η ημερομηνία που συζητήθηκε είναι πασχαλιάτικη! Τι εννοώ; Η πηγή μου ήταν ξεκάθαρη: Θες να πας στο χωριό δεκαήμερο; Ε, σου έχουμε τη λύση. Τι εννοείς τον ρωτάω; Και μου απαντά: Ο Κυριάκος σχεδόν έχει κυκλώσει την 9η Απριλίου, δηλαδή την Κυριακή των Βαΐων και αυτό το είπε σε στενούς συνεργάτες του. Γι’ αυτό και οι σχετικές διαρροές στα κυριακάτικα φύλλα. Μένει να το αποφασίσει οριστικά.

Πού θα το κάνει αυτό; Στα βουνά! Θυμάστε που ήταν να πάει στο Μέτσοβο την Πρωτοχρονιά, αλλά το πρόδωσε για τα Χανιά; Εκεί θα έπαιρνε όπως είπε τις αποφάσεις, διότι τον εμπνέει το βουνό, Τότε ρώτησα στενό συνεργάτη του τι έγινε και άλλαξε το πρόγραμμα και η απάντηση ήταν πολύ ανθρώπινη: «Τι να έκανε; Είχαν τρέξει πολλοί βουλευτές και πολιτευτές και έκλεισαν δωμάτια την τελευταία στιγμή με την ελπίδα να τον δουν στο Μέτσοβο και καταλαβαίνεις» μου είπε. Δεν είχε και άδικο. Τώρα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα βρεθεί εκεί μετά την ανοικτή ομιλία του το απόγευμα της Παρασκευής στη Λάρισα. Μια ομιλία με προεκλογικό άρωμα.

Οι πρώτες τέσσερις κινήσεις Τσίπρα αν κερδίσει τις εκλογές

Έχω μια περιέργεια για το τι θα κάνουν τα κόμματα αν κερδίσουν τις εκλογές. Το σύστημα εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη το γνωρίζουμε. Τι θα γίνει θεωρητικά αν κερδίσει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Θα γίνουν μου είπαν, οι εξής τέσσερις κινήσεις.

1. Πρόσωπα κύρους στο Μαξίμου. Ήδη έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στο επιτελείο του πρωθυπουργού πρόσωπα υψηλού κύρους, που διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία μάνατζμεντ και τα οποία για πρώτη φορά εμπλέκονται στην πολιτική, καθώς όπως λέει ο κ. Τσίπρας, εμπνέονται από το εγχείρημα της πολιτικής αλλαγής.

2. Αντιπρόεδρος με ευρείες αρμοδιότητες. Θα οριστεί αντιπρόεδρος με ευρείες αρμοδιότητες, πρόσωπο που θα αποτελέσει έκπληξη και το επιτελείο του κ. Τσίπρα και πιθανότατα θα πρόκειται για γυναίκα.

3. Εκτός κόμματος ο γ.γ. πρωθυπουργού. Θα οριστεί πρόσωπο έκπληξη στη θέση του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, εκτός κομματικής επετηρίδας.

4. Το Μαξίμου… φεύγει από το Μαξίμου! Ο Αλ. Τσίπρας έχοντας πλέον την τετραετή εμπειρία διακυβέρνησης γνωρίζει καλά ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι ένα μη λειτουργικό κτίριο ως πρωθυπουργικό γραφείο. Σκοπεύει να το διατηρήσει μόνο για τις διεθνείς συναντήσεις και επαφές και να μεταφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο σε λειτουργικό κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας.

Κουίζ με Αντώναρο

Ουδεμία απόφαση υπάρχει ακόμα για το εάν θα είναι υποψήφιος ο Ευάγγελος Αντώναρος με το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Γιατί αυτό; Είδα τα ψηφοδέλτια και αναρωτήθηκα τι έγινε αφού προ καιρού, συναντήθηκε στην Κουμουνδούρου επί μια ώρα με τον Αλέξη Τσίπρα, συζήτησαν για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Τελικά δεν υπήρξε συμφωνία για υποψηφιότητα. Εάν τελικά κλειδώσει η συμφωνία με τον Ευ. Αντώναρο, που ασκεί δριμεία κριτική στη ΝΔ, στην κυβέρνηση και προσωπικά, στον pρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι υποψήφιος σε εκλογική περιφέρεια του Λεκανοπεδίου Αττικής. Μένει να το δούμε πάντως αύριο μιλάει κατά του Πρωθυπουργού σε εκδήλωση στο Χαλάνδρι για το βιβλίο του Δημ. Ψαρρά που αφορά τον Κυρ. Μητσοτάκη.