Νέα μηνύματα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι με αφορμή την στάση της Ελλάδας στην Ουκρανία ότι  «Ταχθήκαμε ανεπιφύλακτα με τον αμυνόμενο όχι μόνο γιατί δοκιμάζεται το απαραβίαστο των συνόρων αλλά και γιατί δεν πρέπει να εδραιωθεί ένα τετελεσμένο δεσποτικού αυταρχισμού»

Και συνέχισε: «Η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές γι αυτό θα μοιραστούμε σκέψεις για την προκλητική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Εμανουέλ Μακρόν για την στήριξη στην χώρα μας και πρόσθεσε ότι «Η δική μας απάντηση είναι η ετοιμότητα. Ασπίδα μας είναι και οι ισχυρές  μας συμμαχίες», είπε και τόνισε με έμφαση: «Όσους απειλούν ότι θα έρθουν κάποιο βράδυ τους περιμένουμε στο φως της ημέρας». 

Τέλος, όσον αφορά στην Τουρκία είπε από την μια ότι κρατάμε μεν κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις αλλά παραμένουν ανοικτές στον διάλογο.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είχε στείλει και από τη ΔΕΘ μήνυμα προς την Τουρκία και τον Ερντογάν λέγοντας χαρακτηριστικά «τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται πάλι στο Παρίσι σε μια συγκυρία όπως είπε διπλά σημαντική εν μέσω μιας ενεργειακής και πληθωριστικής επίθεσης που δέχεται η Ήπειρος μας από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και έναν χρόνο μετά την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας για την αμυντική, γεωπολιτική, στρατηγική, οικονομική συμπαράταξη των δυο χωρών. «Είναι μια συμφωνία που ταυτόχρονα υπηρετεί το κοινό ζητούμενο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι κρίκοι που ενώνουν Ελλάδα και Γαλλία πληθαίνουν και όπως πέρυσι το Παρίσι βοήθησε καθοριστικά την Ελλάδα στις πυρκαγιές φέτος ήταν η σειρά της Αθήνας να δείξει αλληλεγγύη σε ανάλογες μάχες. «Και οι δυο εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γιατί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός βρίσκει τον δρόμο του».

Αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή κρίση λέγοντας ότι οι δυο χώρες συντονίζονται και στην άμυνα απέναντι στην εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια.

Πρόσθεσε ότι «Δρομολογούμε κι εμείς την μετρημένη κατανάλωση ενέργειας από τους πολίτες στο εσωτερικό της χώρας μας. Έτσι ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να μην είναι απροστάτευτα. Η ΕΕ έχει την ευκαιρία να απαντήσει συντονισμένα.