Με την ενεργειακή κρίση να σοβεί και τις αντοχές της κοινωνίας να πρέπει να δοκιμαστούν ενόψει ενός εφιαλτικού χειμώνα ελέω της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να μην έρθουν τα χειρότερα. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται σήμερα στις 10:00 από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο «οδικός χάρτης» για την εξοικονόμηση ενέργειας με υποχρεωτικό χαρακτήρα από τους φορείς του δημοσίου – στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών- και ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τους πολίτες, δεδομένου ότι η άσκοπη σπατάλη ενέργειας κοστίζει ακριβά και τα αποθέματα είναι πεπερασμένα. Άλλωστε, με δεδομένη την εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και τη συνακόλουθη έκρηξη στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο, εξαιτίας της αβεβαιότητας στις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου και των προβλημάτων που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «σχέδιο θερμοστάτης» στο δημόσιο θα συνοδεύεται από κίνητρα ( extra κονδύλια) και αντικίνητρα, καθώς στόχος είναι οι παρεμβάσεις να έχουν αποτέλεσμα και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να εμπεδωθεί στην εκάστοτε διοικητική πυραμίδα η άμεση ανάγκη για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι με έξυπνες κινήσεις ο εθνικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας κατά 10-15% είναι εφικτός. Προσθέτουν δε ότι οι δήμοι και οι ΔΕΚΟ αν δεν συμμορφωθούν και συνεχίσουν την αλόγιστη κατανάλωση εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας.

Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης

Ηλεκτρονικό «μάτι» θα ελέγχει την κατανάλωση ενέργειας στους φορείς του δημοσίου, καθώς θα δημιουργηθεί μια ειδική πλατφόρμα, όπου θα διατηρείται αρχείο με τους λογαριασμούς που θα πιστώνονται σε κάθε δημόσια υπηρεσία και με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να γίνει διασταύρωση και να αποδειχθεί κατά πόσο μία δημόσια δομή πετυχαίνει το στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα θα οριστεί ενεργειακός υπεύθυνος σε κάθε δημόσιο κτίριο, ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με την τήρηση των νέων κανόνων.

Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Ρύθμισης σταθερής θερμοκρασίας σε κλιματιστικά, καυστήρες και κεντρικές μονάδες και συντήρησή τους για μεγαλύτερη απόδοση
  • Για τον οδοφωτισμό, στόχος για περιορισμός της χρήσης κατά 35-40%.
  • Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
  • Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, όπου κρίνεται αναγκαίο.
  • Για τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, θα ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση και αναβάθμιση των αντλιοστασίων

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να «κλειδώσει» το εύρος των νέων μέτρων στήριξης των πολιτών ως «ασπίδα» ενάντια στην εκτόξευση των τιμών ενέργειας. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι νέες παρεμβάσεις θα υπερβούν σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι τα νέα μέτρα μέχρι το τέλος του 2022 ξεπερνούν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν το μεγαλύτερο σχετικό πακέτο (στην ΕΕ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν και οίκων αξιολόγησης.