Με μία ευρεία γκάμα θεμάτων συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 το πρωί το υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι προχωρήσει χωρίς περισπασμούς το νομοθετικό έργο και οι τομές που επιχειρούνται σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών. Έτσι στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του δημόσιου ασφαλιστικού μας συστήματος, ενώ στη νέα «αρχιτεκτονική» του εισάγεται για πρώτη φορά η κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση. Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης θα παρουσιάσει το νέο σύγχρονο μοντέλο για την υποβολή πόθεν έσχες. Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι η περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας και η πλήρης ψηφιοποίηση της υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

«Λίφτινγκ» σε ΟΣΕ- ΕΡΓΟΣΕ

Τους πυλώνες ανάπτυξης του ΟΣΕ αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, καθώς προσεχώς έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν έργα επέκτασης του ελληνικού σιδηροδρόμου ύψους 4 δισ. ευρώ που είναι ότι πιο σημαντικό, δεδομένου ότι χωρίς γεωγραφική προσβασιμότητα, το μέσο χάνει το νόημά του. Παράλληλα μέσω ΣΔΙΤ θα προχωρήσουν και τα έργα συντήρησης και λειτουργίας των γραμμών του ΟΣΕ, ενώ ένας από τους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί είναι και η αναδιοργάνωση της αγοράς ούτως ώστε να υπάρξει ένα οικοσύστημα στο οποίο οι εταιρείες που λειτουργούν είτε για εμπορευματικές είτε για επιβατικές μεταφορές να έχουν ένα οικονομικό όφελος από τη δραστηριότητα αυτή.

Στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού θα βρεθούν επίσης:

Η παρουσίαση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη του νομοσχεδίου για την «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα συλλογής αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού»,

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα αναλύσει το Εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των ανηλίκων, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα κάνει εισηγήσεις για την επιλογή Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Οικονομικών θα αναφερθεί στην τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τη λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, ενώ ο υπουργός Εργασίας θα τοποθετηθεί και επί του θέματος της συγκρότησης Κυβερνητικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά.