Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοίμασε φιέστα για το πρώτο ταξίδι του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, το οποίο θα βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε μάλιστα και μία φωτογραφία όπου κοιτάει το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν από το αεροπλάνο του, λίγο πριν ξεκινήσει η φιέστα για τον απόπλους.

Σύμφωνα με την ΕΡ ο Ερντογάν δήλωσε υπερήφανος που η Τουρκία έχει έναν τέτοιο πλοίο, ενώ ανακοίνωσε και τη ρότα του Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Το γεωτρύπανο θα πλεύσει στα ανοιχτά της Αλεξανδρέττας, με πορεία νότια προς τα κατεχόμενα της Κύπρου.

«Είναι το σύμβολο του οράματος της Τουρκίας»

Ο Ερντογάν, μιλώντας στη διάρκεια τελετής στη νότια τουρκική επαρχία της Μερσίνας, δήλωσε ότι «το γεωτρύπανό μας Αμπντουλχαμίτ Χαν είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Τώρα βρισκόμαστε σε αυτήν την περιοχή με τα 4 πλοία γεωτρήσεων και 2 πλοία σεισμικής έρευνας».

Συμπλήρωσε δε ότι σχεδιάζουν να θέσουν το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας στην υπηρεσία του έθνους το επόμενο έτος.

Για τις γεωτρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι «οι δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό», είπε.

Και συνέχισε τονίζοντας ότι «θα στείλουμε το πλοίο Αμντουλχαμίντ Χαν στο οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από τον Γκάζι Πασά. Το πηγάδι Yörükler-1 είναι το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού μας σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία και να φωτογραφηθεί με φόντο το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν.