Αποπλέει σήμερα το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, Αμπντουλ Χαμίτ Χαν, που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεωτρύπανο αναμένεται να κινηθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, που φέρεται να εξέδωσε παράνομες άδειες στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία.

«Μέχρι σήμερα δεν επιτρέψαμε κανέναν σχεδιασμό ή ενέργεια στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη δική μας συμμετοχή και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον» δήλωσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνοντας και το στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας.

Για την έξοδο του γεωτρύπανου, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, θα στηθεί φιέστα γύρω στις 13.30 μετά το μεσημέρι.

Στον ίδιο προκλητικό τόνο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε χθες ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας ενώ αναφέρθηκε και στο τουρκικό γεωτρύπανο.

«Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Και αύριο το πλοίο Αμπντουλχαμίντ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, πως τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, και έχουν αποστρατιωτικοποποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες τώρα  είναι στρατιωτικοποιημένα.. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας» σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.