«Εμείς δεν ήρθαμε για να κάνουμε βουτιά στο παρελθόν αλλά για να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το κοινωνικό κράτος και τα άτομα με αναπηρία που πληρώνουν περισσότερο απ’ όλους το «μάρμαρο» της κρίσης, για το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο έχει μεγάλες ανισότητες και αδικίες, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο οποίο όλοι ομνύουν και το υπερασπίζονται αλλά δυστυχώς παραμένει ανυπεράσπιστο, για την κοινωνική κατοικία κάνοντας σύγκρισης σε σχέση με αυτά που κάνουν άλλες χώρες και επαναφέρουμε την πρόταση μας για 35.000 κοινωνικές κατοικίες και βεβαίως χαμηλά ενοίκια για τα νέα ζευγάρια» τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Προοδευτική Συμμαχία Μιχάλης Κατρίνης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Όπως είπε, «ήρθαμε και μιλήσαμε για εργασιακά δικαιώματα τα οποία παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης καταπατώνται και οι εργαζόμενοι αισθάνονται μέρα με την ημέρα όλα και πιο ανυπεράσπιστοι, μιλήσαμε για την ανάπτυξη που πρέπει να διαχυθεί σε όλους με βάση το Ταμείο Ανάκαμψης, όχι με την απορρόφηση, αλλά με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείο και όχι μόνο για τους λίγους και ισχυρούς αλλά για τους πολλούς που βλέπουν ερμητικά κλειστές και τις πόρτες χρηματοδότησης αλλά και τις ευκαιρίες του Ταμείου για τις επιχειρήσεις τους. Μιλήσαμε επίσης για την ακρίβεια που διαβρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μιλήσαμε για την ακρίβεια όχι μόνο στο σκέλος του πληθωρισμού που πλέον ξεφεύγει πέρα από κάθε όριο και πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, όχι για την ακρίβεια που η κυβέρνηση θέλει να λέει ότι είναι εισαγόμενη, αλλά και για τον ενεργειακό πληθωρισμό».

Και συνέχισε: «Ο δε πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι πάνω από 50% μεγαλύτερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Μιλήσαμε επίσης όλο αυτό τον καιρό για την αισχροκέρδεια που αυτή τη στιγμή μαστίζει την αγορά και την ίδια ώρα έχουμε μία κυβέρνηση η οποία έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς καμία διάθεση παρέμβασης ώστε να μπορέσει να προστατεύσει τους καταναλωτές και τους αδύναμους συμπολίτες μας».

Για το θέμα της απονομής συντάξεων υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση έλεγε ότι με ένα «κλικ» θα εκδιδόταν η ψηφιακή σύνταξη και δη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά έλεγε ότι με τους ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους θα συντμήσει τους χρόνους, μετά έλεγε ότι με τις συντάξεις εμπιστοσύνης θα καταπολεμήσει το θέμα των ληξιπρόθεσμων συντάξεων οι οποίες έχουν εκτοξευτεί κι όμως, είναι πολύ μεγαλύτερες ακόμα και από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση είναι πολύ απλά εκτεθειμένη. Για τα δε αναδρομικά των συνταξιούχων, σιγή ιχθύος από τη Νέα Δημοκρατία. Καμία αναφορά, καμιά πρωτοβουλία, καμιά απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους, να στηρίξει τους συνταξιούχους οι οποίοι πίστεψαν της διακήρυξης της κυβέρνησης, δεν προσέφυγαν δικαστικά και σήμερα βρίσκονται να χάνουν αναδρομικά για επικουρικές και δώρα που δικαιούνται αλλά δυστυχώς πληρώνουν την εμπιστοσύνη τους σε μια κυβέρνηση που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να εργαλειοποιεί καταστάσεις και ανθρώπους».

Και κατέληξε: «Μιλήσαμε για την τριετία της Νέας Δημοκρατίας όπου η Ελλάδα είναι πρώτη σε κίνδυνο φτώχειας και τελευταία από το τέλος σε ισοδυναμία αγοραστικής δύναμης, μία κυβέρνηση που υποστηρίζει τους ισχυρούς και έχει εγκαταλείψει εργάτες, κτηνοτρόφους και αγρότες. Μια κυβέρνηση που η χώρα παραμένει πρώτη στην ανεργία των νέων και των γυναικών, και υποβαθμίζει το κοινωνικό κράτος και βεβαίως αδιαφορεί για το εθνικό σύστημα υγείας στο οποίο όμνυε την περίοδο της πανδημίας».