«Προκάλεσα τη σημερινή συζήτηση με το συγκεκριμένο περιεχόμενο μένοντας πιστός στην δέσμευσή μου να ενημερώνω τη Βουλή αλλά και γιατί αύριο κλείνουν 3 χρόνια που μου εμπιστεύτηκαν οι πολίτες το τιμόνι της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι στο επίκεντρο όλων των δράσεων είναι ο πολίτης όχι γενικά και αόριστα ο λαός, η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αναταχθεί γρήγορα η οικονομία με επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές. «Προηγήθηκε μια 4ετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων με κλειστές τράπεζες και δημοψήφισμα φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από τον γκρεμό σαν χθες πριν από 7 χρόνια», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Αφήσατε ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δισ. από το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση ανεργίας», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «είναι από τις χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις των φόρων και αποπλήρωσε νωρίτερα το δάνειό της στο ΔΝΤ και τον Αύγουστο απελευθερώνεται από την ενισχυμένη εποπτεία. Το χαρακτήρισε εθνική επιτυχία λέγοντας ότι όσα είπε δεν ήταν αυτονόητα και εύκολα και δεν επιτεύχθηκαν σε ομαλές συνθήκες. Εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες κρίσεις από την εισβολή στον Έβρο, την πανδημία τις απειλές της Τουρκίας και την ενεργειακή κρίση».

Κατώτατος μισθός, ψηφιακή κάρτα εργασίας

«Κομβική τομή είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα. Τον παραλάβαμε στα 650 και είναι σήμερα στα 713 ευρώ και αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση εισφορών το συνολικό ετήσιο όφελος είναι 1.000 ευρώ. Αυτό, δίνει σήμερα στην πατρίδα μας την 9η θέση στην ΕΕ πάνω από την Πορτογαλία και η αύξηση αυτή συνεπάγεται αύξηση στις τριετίες και τα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε. Δεν είναι μόνο συνέπεια στις δεσμεύσεις αλλά και χρήσιμο ανάχωμα στις δυσκολίες της συγκυρίας. Μπορεί να μην αντισταθμίζει τις ανάγκες της ακρίβειας αλλά σε συνδυασμό με την μείωση του ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35% αυτή η αύξηση προσφέρει ασπίδα στους χαμηλότερα αμειβόμενους απέναντι στις ανατιμήσεις και δείχνει για ποιους ενδιαφέρεται πρωτίστως η κυβέρνηση», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας σημείωσε πως άρχισε να εφαρμόζεται για 120.000 απασχολούμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ. «Ήταν διαχρονικό αίτημα της ΓΣΕΕ και είναι ένα πρόσθετο εργαλείο κατά της μαύρης εργασίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, είπε. Σύντομα θα επεκταθεί στην βιομηχανία στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και του χρόνου σε τουρισμό και εστίαση. Ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει ούτε μια ώρα χωρίς να πληρωθεί γι’ αυτήν. Το σύνολο των πολιτών δεν θα καλείται να πληρώσει τα σπασμένα όσων επιτήδειων εισφοροδιαφεύγουν. Εδώ, κύριε Κουτσούμπα είναι ο νόμος του εργάτη».

«Με το νέο νόμο αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημά σας οι εργατοτεχνίτες απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει κύριε Κουτσούμπα. Το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας άλλοι το έχουν άλλοι το διαλαλούν και άλλοι το εφαρμόζουν. Καθιερώθηκε η γονική άδεια για τον πατέρα, κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να φτιάξουν παιδικούς σταθμούς στους χώρους τους. Γιατί δεν το κάνατε 4 χρόνια, δεν προφτάσατε; Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει όλα τα δεδομένα που ισχύουν στην απασχόληση. Η χώρα επίσης προστατεύει τους εργαζόμενους στα ντελίβερι. Έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει κι αυτό. Ήσασταν απασχολημένοι να βγάλετε την χώρα από τα μνημόνια. Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει επίσης την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου και έχει ρήτρες για την παρενόχληση και την ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία», τόνισε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανεργία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ανεργίας. «Αν για κάτι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι είναι γιατί μέσα στην πανδημία μειώσαμε 5 μονάδες την ανεργία. Έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά εδώ και 12 χρόνια. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των 13 δις που δαπάνησε η πολιτεία στοχευμένα στην πανδημία για να θωρακίσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Σήμερα είπε μπορούμε να κάνουμε μια θετική αξιολόγηση έχοντας δρομολογήσει την αποκλιμάκωση της ανεργίας που εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι πόροι πρέπει να αξιοποιούνται για την κατάρτιση και την εξειδίκευση. «Ο άνεργος να αποκτά δεξιότητες για να μένει μόνιμα στην εργασία».

Αναφέρθηκε επίσης σε δυο ξεχωριστά κεφάλαια όπως την ενεργοποίηση των ανέργων για να βρουν δουλειά και η απασχόληση των άνω των 55. Για το πως θα ενθαρρυνθούν να βρουν δουλειά από μόνοι τους επιδοτούνται με 300 ευρώ όσοι καταρτίσουν το ατομικό τους σχέδιο και με το ξεκίνημα στην αμοιβή του θα προστίθεται το μισό του επιδόματος ανεργίας για όσο θα το λάμβαναν.

Για τους άνω των 55 ετών είπε ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και πρόθεση είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα από τις 8.500 θέσεις σε 15.000 σε δημόσιες υπηρεσίες και φορείς για να συμπληρώσουν ένσημα και να ενταχθούν και πάλι στη συνέχεια στην αγορά εργασίας.