Με μεθοδικότητα και ψυχραιμία απαντά η Αθήνα στην όξυνση της επιθετικότητας της Άγκυρας με τον πρωθυπουργό να επιδίδεται σε ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών το τελευταίο 48ωρο σε Βρυξέλλες και Ρότερνταμ επιχειρώντας να διεθνοποιήσει την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, να ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας διευρύνοντας τις συμμαχίες της αλλά και να καταστήσει σαφές στη γείτονα ότι όλα έχουν τα όριά τους και σε περίπτωση που ξεπεραστούν αυτό δεν θα γίνει ανεκτό.

«Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο. Δεν θ’ ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στη Βελγική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους ομολόγους του αν η Τουρκία επιμείνει στις απειλές της το θέμα να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουνίου (23-24) και εκεί στα συμπεράσματα να υπάρξει σαφής καταδίκη της αχρείαστης – όπως είπε- τουρκικής προκλητικότητας, επισημαίνοντας ότι «το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας είναι μία νέα εστία έντασης».

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη λίγες ημέρες αργότερα (28-30), όπου ο πρωθυπουργός θα έχει – πιθανότατα- το πρώτο τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά από την τελευταία τους συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το μήνυμα που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές: «δεν επιτρέπεται αστάθεια εντός της Συμμαχίας αυτή την περίοδο», σημειώνοντας ότι «ορισμένοι στη Ρωσία θα χαίρονταν ιδιαίτερα εάν συνέβαινε αυτό».

«Δεν θα κάνω ψυχανάλυση»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μπει σε ένα παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο Πρόεδρο σημειώνοντας ότι τα δήθεν επιχειρήματα της Άγκυρας αποδομούνται από την επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ. «Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση ή εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «διανύουμε περίοδο έντασης. Θα κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα: Θα υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με λογικά επιχειρήματα. Με συμμαχίες, έχουμε λάβει μεγάλη στήριξη από τη Σύνοδο Κορυφής και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Δεν χωρά πολιτική ίσων αποστάσεων»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους πως στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων δεν νοείται η πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο που απειλείται ευθέως από έναν γείτονα, που έχει μάλιστα το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, ο Γερμανός καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος.

Η σκληρή δήλωση Μακρόν

Εμανουέλ Μακρόν

Οι συμμαχικές αντιδράσεις στην τουρκική παραβατικότητα ήρθαν άμεσα από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος έκανε μια σκληρή δήλωση κατά της Τουρκίας, που απειλεί διαρκώς την Ελλάδα. Μάλιστα επέλεξε να αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα χωρίς καν να δεχθεί σχετική ερώτηση. Όπως είπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Σύνοδο Κορυφής τις τουρκικές προκλήσεις και αξιώσεις, τονίζοντας πως ξεπερνούν κάθε λογική.

«Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών-μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».

Περιοδεία σε Κω και Ψέριμο

Αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την Κω, όπου θα συνομιλήσει με τις τοπικές αρχές, ενώ σε μια κίνηση συμβολισμού την τεταμένη αυτή περίοδο θα επισκεφτεί στη συνέχεια την ακριτική Ψέριμο για να συνομιλήσει με τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους της και να ενημερωθεί για τα προβλήματά τους.