Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής έκανε γνωστό πως ενημέρωσε την ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις και ζήτησε -αν συνεχιστούν οι προκλήσεις- να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο το θέμα και να υπάρξει καταδίκη της Άγκυρας.

«Ενημέρωσα για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ », ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε για την Τουρκία: «Ζήτησα, αν επιμείνει η Τουρκία, να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο και να είναι στα συμπεράσματα η καταδίκη αυτής της παντελώς αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας.

Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας μια νέα εστία έντασης και γι αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου».

«Δεν θα εμπλακώ σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Ερντογάν»

Σε ερωτήσεις που έγιναν στη συνέχεια προς τον πρωθυπουργό για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι: «Δεν θα εμπλακώ σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο σε αυτή την πορεία που έχει επιλέξει».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έκανε στον Σολτς, σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας και τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας»: Ξεκαθάρισα στον καγκελάριο ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα μέλος της ΕΕ σε ένα άλλο μέλος της ΕΕ από ένα τρίτο κράτος που έχει και καθεστώς υποψήφιας χώρας. Αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος και ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας είναι το επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το προβάλλουν παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. 

Η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με αυτοπεποίθηση. Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ και αποδομούμε τα επιχειρήματα της Τουρκίας. Εμείς δεν θα καταφύγουμε ποτέ στην όξυνση τις προσβολές και τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δεν ταιριάζει στην χώρα την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών. Απορρέει από την ολοένα και πιο ισχυρή αποτρεπτική μας ικανότητα».