Στην ενόχληση της Τουρκίας από την αναβάθμιση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις αντιδράσεις της που εκφράζονται με ακραίες προκλήσεις.

«Οι αντιδράσεις της Τουρκίας που είναι σπασμωδικές και φανερώνουν την ενόχλησή της για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια», είπε και ειδικά για τις τουρκικές παραβιάσεις 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη είπε: «Είναι μια πολύ προκλητική ενέργεια που αντιμετωπίστηκε πολύ άμεσα από το ΥΠΕΞ με διάβημα και ενημέρωση των εταίρων και είναι σαφές ότι αυτές οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας που αντανακλούν την ενόχλησή τους από όσα έχει πετύχει η χώρα μας δεν θα πετύχουν κάτι και δεν θα μας αποπροσανατολίσουν από τη σθεναρή υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας σε όλα τα φόρα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαφής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Ο πρωθυπουργός πάντα είναι ανοικτός σε συνομιλίες. Υπήρχε μια συνομιλία σε πολύ καλό κλίμα με τον Τούρκο πρόεδρο πριν από λίγο καιρό αλλά τα όσα έκανε στη συνέχεια η Τουρκία ήταν σαφές ότι ήταν εκτός κλίματος. Θέλουμε να συζητάμε αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις όπως ο σεβασμός τους διεθνούς δικαίου και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα μας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και συνομιλεί και υπερασπίζεται τα δικαιώματά της τόσο με τη διπλωματία όσο και με την αποτροπή».