Μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Ειδικότερα, στις 20 του μηνός αναμένεται να αφιχθεί στη χώρα μας ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, αποδεχόμενος πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα με την ευκαιρία της επισκέψεώς του, είναι πολύ πιθανό να συνεδριάσει για πρώτη φορά και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να υπάρχει συντονισμός σε θέματα ενέργειας, τουρισμού και άμυνας. Θυμίζουμε άλλωστε ότι η χώρα μας έχει στείλει από το φθινόπωρο στη Σαουδική Αραβία μια συστοιχία του πυραυλικού συστήματος Patriot, ενώ προ ημερών τον κ. Σαλμάν επισκέφθηκε στο Ριαντ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι πρότινος για παράδειγμα θα ήταν αδιανόητη μια χειραψία του Τούρκου προέδρου με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, λόγω των δυσμενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Θυμίζουμε ότι το 2018 οι σχέσεις τους δοκιμάστηκαν έντονα μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονούντα Τζαμάλ Κασόγι από πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας, μέσα στο προξενείο της εν λόγω χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει ευθέως κορυφαίους αξιωματούχους της σαουδαραβικής κυβέρνησης, ακόμα και τον ίδιο τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, για εμπλοκή στον φόνο και για παρεμπόδιση της έρευνας για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Παρ’ όλα αυτά, προ ημερών επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, όπου κουβέντιασαν το ενδεχόμενο οικονομικής συνεργασίας, κάτι που θα κάνει και με άλλες γειτονικές χώρες το προσεχές διάστημα.