Με ευρεία πλειοψηφία δια της ανάρτησης των καρτών το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε, κατόπιν πρότασης του Αλέξη Τσίπρα, να στηθεί αύριο Σάββατο μια και μόνο κάλπη, για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα οργανωμένα μέλη του κόμματος.

Λίγη ώρα νωρίτερα ωστόσο, είχε διαφωνήσει έντονα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που με δική του παρέμβαση ζητούσε να στηθούν δύο κάλπες, μια για την εκλογή προέδρου και μια για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής, με το σκεπτικό ότι κάποιος θα μπορούσε να είναι υπέρ του ενός και κατά του άλλου.

Όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, δεν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει στη Βουλή την κυβέρνηση ότι στο άρθρο ενός νομοσχεδίου φέρνει κάτι θετικό και κάτι αρνητικό, αναγκάζοντας τους βουλευτές να ψηφίσουν και τα δύο μαζί σε ένα, «και τώρα εμείς να κάνουμε το ίδιο».

Μάλιστα σημείωσε ότι ουσιαστικά πρόκειται για «εκβιασμό», χαρακτηρισμός που δεν άρεσε σε πολλούς συνέδρους οι οποίοι του φώναζαν να κατέβει κάτω, καθώς το εξέλαβαν ως αμφισβήτηση στο πρόσωπο του προέδρου Αλέξη Τσίπρα.

«Κατέβα εσύ να δούμε πόσο θα πάρεις», του φώναξαν χαρακτηριστικά κάποιοι από τους σύνεδρους.

Στη διαφωνία του πρώην υπουργού Οικονομικών επί της διαδικασίας, απάντησε ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστηρίζοντας ότι η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ενιαία λογική, αυτή της ανάδειξης των κορυφαίων οργάνων του κόμματος απευθείας από τη βάση, γι’ αυτό και δεν μπορεί να «σπάσει» σε δύο κάλπες και άρα πρέπει να ψηφιστεί «πακέτο».