Ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της Κομισιόν και παλιός γνώριμος της Αθήνας, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις θα βρεθεί σήμερα (8/4) και αύριο στην Ελλάδα και θα έχει επαφές με πολλά στελέχη της κυβέρνησης και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις 11 το πρωί ο κ. Ντομπρόβσκις θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Λετονός πρώην πρωθυπουργός, ο άνθρωπος που είναι στην καίρια αυτή θέση της Κομισιόν εδώ και πολλά χρόνια θα συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο την υλοποίηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και τον ρόλο της χώρας μας όσον αφορά στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την παροχή βοήθειας στους πολίτες της Ουκρανίας που εγκαταλείπουν την χώρα τους για να γλιτώσουν από την ρωσική εισβολή.

Στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ποντάρει πολλά η Ελλάδα. Πρόκειται για ένα είδος «ταμείου» με σχεδόν 724 δισ. ευρώ, που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας και σκοπός του είναι η στήριξη των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη. Δημιουργήθηκε με άλλα λόγια για να μετριαστούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και να καταστούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες περισσότερο βιώσιμες, ανθεκτικές και καλύτερα προετοιμασμένες για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης αλλά και της απασχόλησης και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Σε αυτόν εντάσσεται το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» το οποίο και εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2021 από το Ecofin. Υπενθυμίζεται ότι το «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις.

Και σε αυτή την χρονική συγκυρία, με την ενεργειακή κρίση να έχει προστεθεί σε αυτήν της πανδημίας η σημασία της προόδου στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Είναι άλλωστε κοινή διαπίστωση στους κόλπους της Κομισιόν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη το 2022.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, μετά την συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό θα δει κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

Θα γίνει δεκτός από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και μάλιστα θα ακολουθήσει επίσης κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στην συνέχεια θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και ακολούθως τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Αύριο, Σάββατο θα βρεθεί στους Δελφούς, όπου θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και θα συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.