Την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας, οι οποίοι, όπως ανακοίνωσε το πρωί το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίστηκαν «personae non gratae».

«Κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963», διευκρίνισε το ΥΠΕΞ σε σχέση με την ενέργεια αυτή της Αθήνας η οποία μοιάζει να ακολουθεί μία πρακτική δεκάδων χωρών της Ευρώπης, λίγο μετά την αποκάλυψη των δεκάδων νεκρών στη Μπούκα της Ουκρανίας.

Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή, για την οποία η ρωσική πρεσβεία στη χώρας μας υποσχέθηκε πως «δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες», η Κουμουνδούρου εμφανίστηκε επικριτική.

Γιώργος Κατρούγκαλος

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστήριξε συγκεκριμένα πως «η απέλαση διπλωματών είναι η έσχατη επιλογή στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις και πρέπει να πραγματοποιείται με προσοχή και με τρόπο που να μην οδηγεί σε κλείσιμο όλων των διπλωματικών διαύλων».

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέτρα προστασίας της κυριαρχίας της Ελλάδας όταν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία ότι παραβιάστηκε η Σύμβαση της Βιέννης, όχι όμως αδιακρίτως -στο πλαίσιο μιας οριζόντιας πρωτοβουλίας πολλών πρόθυμων χωρών- και κατά παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας».

Γιάννης Οικονόμου

Η απάντηση Οικονόμου

«Η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου για την κήρυξη personae non gratae μελών της ρωσικής διπλωματικής αποστολής δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά ακολουθεί την λογική των ίσων αποστάσεων ακόμα και μετά την αποκάλυψη γεγονότων για τα οποία καμία προφορική καταδίκη δεν είναι αρκετή», απάντησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με αφορμή πρόσφατη ανάρτηση του Πάνου Καμμένου με καπέλο που φέρει σύμβολα της ΕΣΣΔ και την ευχή για «ειρήνη», την οποία είχε στηλιτεύσει η ΝΔ.

Ειδικότερα, σημείωσε πως «ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν επηρεασμένοι από τις απόψεις του κυβερνητικού τους εταίρου, κ. Καμμένου».