Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας και αναφερόμενος στην ακρίβεια είπε ότι οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους υπερκερδών για την άρση αυτής της αναταραχής. Μίλησε για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σχέδιο που έχει σχέση με την μακροπρόθεσμη απεξάρτηση από την Ρωσία. «Δεν έχω αυταπάτες για την ταχύτητα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών. Ξέρω ότι μια χώρα να διαφωνήσει δεν θα ισχύσουν οι προτάσεις για τις άλλες 26. Για να γίνει δεκτή η πρότασή μας χρειάστηκαν 4 μήνες».

Πρόσθεσε ότι: «Η πρόσφατη πτώση του φυσικού αερίου έγινε γιατί οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο ευρωπαϊκής παρέμβασης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ευρωπαϊκή συνεργασία, είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για αποθήκευση φυσικού αερίου το οποίο υποστηρίζει η χώρα μας από την πρώτη στιγμή. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, σαφής και τολμηρή γιατί κερδίζουν χρόνο οι λαϊκιστές με τον τρόπο που ξέρουν κρύβοντας πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Προσφέρουν έωλα συνθήματα και χαϊδεύουν αυτιά όμως δένουν τα μυαλά. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται δεν είναι μόνο γεωπολιτικοί αλλά και πολιτικοί, τόνισε. Το διεθνές πληθωριστικό κύμα που οξύνεται απειλεί και την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο τόνισε ότι υπηρετεί μια διπλή στόχευση. Υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση για μείωση φόρων στην ακίνητη περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες γιατί ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ακόμα ότι φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το 2018 και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και σχεδόν οκτώ στους δέκα θα δουν έως και 40% μειωμένο τον φόρο για τα ακίνητά τους.

«Αυτό που δεν αμφισβητείται», είπε, «είναι ότι μιλάμε για 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με περιουσίες σε ζώνες μέσης και χαμηλής αξίας. Αυτό, αποδεικνύει είναι ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των αδύναμων και της μεσαίας τάξης».

Ακόμα ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα δρομολογηθεί ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας για να διαπιστωθεί που υπήρχαν υπερκέρδη που οφείλονταν στην συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας θα αναλύσει όλα τα στοιχεία από τον περασμένο Οκτώβριο. Θα κινηθούμε με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ».

Και συνέχισε: «Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρίες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες. Όπου διαπιστωθούν υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη».