Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου με φόντο την Ουκρανία. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες επανεβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την τελευταία διετία, «το καλύτερο από ποτέ».

Ενδεικτικό του θερμού κλίματος στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι και η ολιγόλεπτη συνομιλία καθώς και η εγκάρδια χειραψία, που είχαν στο περιθώριο των συναντήσεων τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συνάντησε και διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών υπό τον γερουσιαστή Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του υψηλού επιπέδου συνεργασίας σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, αλλά και οι επενδύσεις.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία του σχήματος περιφερειακής συνεργασίας 3+1 για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσής του.

Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία ορισμένοι εξ αυτών να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα ως μέλη της διακοινοβουλευτικής επιτροπής 3+1, που προβλέπει ο Νόμος για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ- Ελλάδας που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο. Επιπλέον κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.