Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα για την κρίση στην Ουκρανία, καθώς συμμετέχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η διπλωματική οδός για την επίλυση της κρίσης, ενώ σε περίπτωση κλιμάκωσης δεν υπάρχουν νικητές, αλλά ηττημένοι.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σημαντική κινητοποίηση ρωσικών στρατευμάτων. Δεν έχουμε ακόμη κάποιες απτές ενδείξεις ότι έχουμε κινήσεις αποκλιμάκωσης. Είχαμε την ευκαιρία χθες στις Βρυξέλλες να επαναλάβουμε την ενότητα της ΕΕ, την απόλυτη συμπόρευση και συστράτευσή μας με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους μας. Νομίζω ότι το πλαίσιο έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια. Θα υπάρξουν σοβαρότατες κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει το δρόμο της εισβολής και της αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε ότι «σε πιθανή κλιμάκωση της κρίσης δεν θα υπάρχουν νικητές, θα υπάρχουν μόνο ηττημένοι. Κατά συνέπεια προσβλέπουμε σε απτές κινήσεις και ενδείξεις αποκλιμάκωσης, διατηρούμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά, είτε μιλάμε για διμερείς επικοινωνίες χωρών-μελών της ΕΕ, είτε μιλάμε για το σχήμα της Νορμανδίας με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, είτε μιλάμε για τον ΟΑΣΕ, και ελπίζουμε για το καλύτερο, να πρυτανεύσει η λογική».

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι «πάντα υπάρχει χώρος για τη διπλωματία, πόσο μάλλον όταν όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι επιπτώσεις από μια περαιτέρω κλιμάκωση θα είναι δραματικές».