«Μονόδρομο» χαρακτήρισε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Μητρόπουλος μετά το ελληνικό «όχι» στην πρόταση πακέτου μέτρων των δανειστών, το οποίο αποκάλεσε «πολεμικό ανακοινωθέν», ενώ έκανε λόγο για σκηνικό απόλυτου αδιεξόδου και χαρακτήρισε τραγωδία την ερώτηση «ευρώ ή δραχμή».

«Είναι μονόδρομος να ερωτηθεί ο λαός… Είναι σκηνικό απόλυτου αδιεξόδου… Ή συνεχίζουμε σε αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, ή ρωτάμε τον λαό πού πρέπει να πάμε… Όχι ερώτηση “ευρώ ή δραχμή” αυτό θα ήταν μια τραγωδία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «σχέδιο εξώθησης από τις διαπραγματεύσεις και πολεμικό ανακοινωθέν» το σχέδιο κειμένου των δανειστών ζητώντας να συγκληθεί άμεσα η κοινοβουλευτική ομάδα για να ενημερωθεί, «όχι για να αμφισβητηθεί η μεγάλη στήριξη που παρέχουμε αλλά για να αποτιμηθεί η κατάσταση».

«Τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να περάσουν», πρόσθεσε εκτιμώντας πως η πίεση στην Ελλάδα ασκείται για να σταλούν μηνύματα σε κοινωνίες όπου υπάρχουν αντιδράσεις στις πολιτικές λιτότητας.

«Είναι το χειρότερο, αντικοινωνικότερο σχέδιο που έχει προταθεί ποτέ σε λαό, δεν μπορεί να εφαρμοστεί από αυτά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να περάσει το σχέδιο από Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν θα το προτείνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει στοιχείο σύμπτωσης, ο Τσίπρας αγωνιωδώς ζητάει διέξοδο αυτοί επιμένουν στην εκτεταμένη εφαρμογή του προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «υπερβάλαμε ως προς τις δυνατότητες μας, υποτιμήθηκε η κατάσταση… Κυριάρχησε η ακραία γραμμή Σόιμπλε και Λαγκάρντ… Δεν υπάρχει στοιχείο σύμπτωσης, πρόκειται για απόλυτο αδιέξοδο».

«Ο Σόιμπλε δεν θέλει μόνο να ταπεινώσει την αριστερά στη χώρα μας αλλά και να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη πως ο μονόδρομος της λιτότητας είναι η υποταγή των λαών», πρόσθεσε, «ο λαός μας θα του δώσει μάθημα αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας».

O κ. Μητρόπουλος μίλησε με πολύ σκληρή γλώσσα για τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ λέγοντας πως τον θεωρούσαμε φιλέλληνα και μετριοπαθή κι εκείνος ανέλαβε τελικά να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» και να φέρει το «χυδαιότερο, το δολοφονικότερο» σχέδιο. «Αυτό δεν είναι σχέδιο προς λαούς ούτε προς εταίρους, φαίνεται πως τα πιο προβεβλημένα στελέχη της ΕΕ έχουν εγκαταλείψει την αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά.

Άφησε αιχμές για τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο κειμένου ως «νομοτελειακή εξέλιξη όσων δυστυχώς αποφασίστηκαν στις 20 Φλεβάρη και δέσμευσαν τη χώρα μας. Η στάση των δανειστών είναι γραμμή εμμονής στη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, σε ένα κακό κείμενο». «Αρκετά σημεία αυτής της συμφωνίας είναι επαχθή και αυτά πληρώνουμε σήμερα», πρόσθεσε.