Ατενίζοντας το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα νιώθουμε αισιόδοξοι.

Η βιωσιμότητα, η ψηφιοποίηση και η ανθεκτικότητα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και επί αυτών θα οικοδομηθεί το έργο μας στο Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς μας εταίρους. Έχω την τιμή και ευθύνη να υπηρετώ ως Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης σε ένα κομβικό σημείο για τη χώρα μας: o Τουρισμός πάντα  αποτελούσε την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας μας. Αυξάνει το εθνικό εισόδημα, δημιουργεί θέσεις εργασίας και αποτελεί το 25% του ΑΕΠ μας.

Έχοντας υπηρετήσει το δικηγορικό λειτούργημα επί πολλά έτη  αλλά και ως ενεργή Διαμεσολαβήτρια και  στέλεχος διοίκησης επιχειρήσεων αντιλαμβάνομαι πλήρως την άμεση αναγκαιότητα να επενδύσουμε στην  αναβάθμιση των υποδομών,    στην ψηφιοποίηση του τουριστικού προϊόντος και εν τέλει  στην  αναβάθμιση της «ολιστικής τουριστικής εμπειρίας» με όρους Ελλάδας.

Για να πετύχουμε τους στόχους μας διαθέτουμε πολλά όπλα στη φαρέτρα μας. Αξιοποιούμε περισσότερα από 320 εκ.ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα διατεθούν σε έργα υποδομών όπως οι τουριστικοί λιμένες και τα χιονοδρομικά κέντρα, στη διαχείριση προορισμών, σε κατηγορίες θεματικού τουρισμού (Ορεινός Τουρισμός, Τουρισμός Υγείας και ευεξίας, Αγροτουρισμός και Γαστρονομία, Καταδυτικός και υποβρύχιος τουρισμός), στην εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων στον τουριστικό τομέα, στην ψηφιοποίηση και φυσικά στην κορυφαία μας προτεραιότητα που είναι η πρόσβαση των ΑμεΑ συμπολιτών μας και επισκεπτών σε τουριστικούς προορισμούς, παραλίες και επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο δηλαδή κομμάτι του ΤΑΑ αφορά τις υποδομές της χώρας και είναι σε άμεση σύνδεση με τις τουριστικές επενδύσεις. Οδικά δίκτυα, αεροδρόμια, λιμάνια, υποδομές τέτοιες που θα βοηθήσουν να επιμηκύνουμε έτι περαιτέρω την τουριστική περίοδο και να δεχτούμε περισσότερους και πιο ποιοτικούς επισκέπτες με τελικό στόχο να έχουμε τουρισμό 12 μήνες το χρόνο.

 Με βάση τους ανωτέρω άξονες θα χαράξουμε τον οδικό χάρτη που θα μας καταστήσει πρωταγωνιστές στον παγκόσμιο τουρισμό. Στρατηγικοί μας στόχοι είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η    ανάδειξη κάθε γωνιάς της πατρίδας μας σε τουριστικό προϊόν, η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, η  ανάδειξη της κρουαζιέρας και η  προσέλκυση επενδύσεων.

Οι κρατήσεις και οι προβλέψεις αναφορικά με τη θερινή σεζόν του 2022 είναι εξαιρετικά αισιόδοξες. Οι δείκτες είναι θετικοί και είμαστε αισιόδοξοι ότι ο Τουρισμός θα μπορέσει να ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 το καλοκαίρι και ενδεχομένως και να τα ξεπεράσει. Ταυτόχρονα οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων θα φτάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα  για την Ελλάδα. Οι επισκέπτες που φτάνουν στη χώρα μας με τα κρουαζιερόπλοια ενισχύουν με την κατανάλωσή τους ποικίλους κλάδους της οικονομίας μας. Με μεγάλη χαρά ανακοινώσαμε ήδη την έναρξη για την κρουαζιέρα στις 5 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι αναμένουμε πολύ σημαντική αύξηση της κρουαζιέρας στη Βόρεια Ελλάδα και τον Πειραιά.

Φιλοδοξούμε να  μετατρέψουμε την Ελλάδα σε πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Στρατηγικός στόχος του Υπουργείου και της κυβέρνησής μας είναι η άμεση ενίσχυση της εθνικής προσπάθειας για την ανάδειξη της  πατρίδας μας σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα του τουρισμού: ολοκληρωμένοι τουριστικοί προορισμοί με θεματικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και απαράμιλλη φυσική ομορφιά, αρμονικά ενταγμένοι σε ένα απολύτως ασφαλές υγιειονομικά πλαίσιο.