Στην παρέμβαση των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση αναφέρεται άρθρο του Bloomberg με τίτλο «Οι ΗΠΑ ξαφνικά σε συναγερμό για την Ελλάδα».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, μέχρι πρόσφατα ο Μπαράκ Ομπάμα και οι οικονομικοί σύμβουλοί του είχαν κάνει ελάχιστες δημόσιες δηλώσεις για την κρίση χρέους της Ελλάδας. Αλλά αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους πιστωτές της.

Το πρακτορείο αναφέρει πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίγνωση ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι έχουν τιμωρήσει τους Αμερικανούς για την ανάμειξή τους στο παρελθόν, θεωρούν την Ελλάδα εσωτερικό τους πρόβλημα.

Μάλιστα αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι σε καλύτερη θέση για να λύσει τη διαμάχη από ό,τι οι ΗΠΑ μετά την εμπειρία που απέκτησε στο τέλος της περασμένης δεκαετίας από την αντιμετώπιση μιας σειράς κρίσεων χρέους.

Παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ ότι η αποτυχία σύναψης συμφωνίας θα οδηγούσε σε άνοδο των επιτοκίων των ομολόγων που έχουν εκδοθεί από άλλες «ευάλωτες» χώρες του ευρώ, οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σημάνει δημόσια συναγερμό όπως έκαναν το 2012, όταν ο Ομπάμα δήλωνε ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους της εποχής «είναι ένα σύννεφο που έρχεται πάνω από τον Ατλαντικό».

Κατά τον πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ και του αμερικανικού υπ. Οικονομικών Ρόμπερτ Καν, «η πειστικότητα των Αμερικανών προς τους Ευρωπαίους ηγέτες έχει μειωθεί. Οι Ευρωπαίοι έχουν σκληρύνει τη στάση τους και η Ελλάδα αρχίζει να απογοητεύει όσο περνάει ο καιρός».

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ενδοιασμούς για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην διαμάχη. Υπάρχει «πολύ άγχος» μέσα στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι οι ευρωπαίοι δανειστές εμφανίζονται υπερβολικά σίγουροι και υποτιμούν τον κίνδυνο μια ελληνικής χρεοκοπίας, δηλώνει ο Καν.