Καλεσμένος στο «Ενώπιος Ενωπίω» ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τετάρτης (13/01) όπου μίλησε αρχικά για την πορεία της πανδημίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, τις καινούργιες θεραπείες από το στόμα, τα μονοκλωνικά αντισώματα, την υποχρεωτικότητα και τα πρόστιμα, την τέταρτη δόση αλλά και τη σχέση του με τον καθηγητή με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για τα τεστ, τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις, τα σχολεία, την ανεργία και τo ενδεχόμενο ενός lockdown. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του μίλησε ασφαλώς και για το θέμα της φορολογίας και της ακρίβειας.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση του σχεδιάζει να μειώσει περαιτέρω τη φορολογία. «Η πολιτική μείωσης των φόρων δεν έχει ολοκληρωθεί», τόνισε αρχικά και πρόσθεσε: «Θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ». Όσον αφορά στη μείωση του ΦΠΑ σε διάφορα αγαθά πρώτης ανάγκης, δήλωσε: «Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε δημοσιονομικά. Δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μας να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μέτρο».

Για την ακρίβεια

Έπειτα, κλήθηκε να απαντήσει για την ενεργειακή ακρίβεια. Επ’ αυτού του θέματος ο πρωθυπουργός υποστήριξε: «Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο και οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων. Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο κρατήσει αυτό το κύμα ακρίβειας. Θα επιδοτηθεί από το κράτος το 50% της αύξησης για τις επιχειρήσεις μέσα στον Ιανουάριο».

Για τον κατώτατο μισθό

Ακολούθως μίλησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει προαναγγείλει. Αποκάλυψε πως: «Θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου 2022. Εκτιμώ ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2%. Θα είναι μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού», ανέφερε χαρακτηριστικά.