Με την χαλάρωση των μέτρων να απομακρύνεται προς το παρόν, η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει προκειμένου να κάνει μια αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης αλλά και να «στρώσει» το χαλί για μελλοντική και όχι άμεση χαλάρωση των μέτρων που είναι σε ισχύ από τις τελευταίες ημέρες του 2021. Για τουλάχιστον μια εβδομάδα – ίσως και περισσότερο – δεν πρόκειται να επιστρέψει ξανά η μουσική στην εστίαση ή η αύξηση των θεατών στα γήπεδα, τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Αυτό μάλιστα που λέγεται με έμφαση είναι ότι το τελευταίο μέτρο που θα αρθεί είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού καθώς θεωρείται από τα βασικά όπλα κατά της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον.

Το ενδεχόμενο να αρθούν κάποιοι από τους περιορισμούς θεωρείται πρόωρο με την χώρα να μετράει δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και την μετάλλαξη Όμικρον να βρίσκεται παντού. Ωστόσο, αχνοφαίνεται φως στο βάθος του τούνελ καθώς οι πιο απαισιόδοξοι εκ των επιστημόνων δηλώνουν ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες οι αριθμοί δείχνουν ότι σιγά σιγά οδηγούμαστε σε μια αποκλιμάκωση. Λένε μάλιστα με έμφαση στο newsbeast.gr ότι αν κινηθούμε σε αυτά τα επίπεδα και το επόμενο διάστημα θα μπούμε σε ύφεση και αποδίδουν την ύφεση στα μέτρα που έχουν ληφθεί και στην αύξηση των εμβολιασμών.

Ξεμακραίνει η 4η δόση για τον γενικό πληθυσμό

Αυτό που δείχνει επίσης να απομακρύνεται είναι η 4η δόση. Δυο εκ των κορυφαίων οργανισμών, ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ εξέφρασαν αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης μιας τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό. Λένε, ότι οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν θα μπορούσαν να είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική και έτσι είναι επιφυλακτικοί στο να κάνουν ακόμα οποιαδήποτε σύσταση. Ωστόσο, χθες η Επιτροπή Εμβολιασμού έδωσε και επίσημα το «πράσινο» φως: η 4η δόση του εμβολίου μόνο για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς θα γίνεται τρεις μήνες μετά την 3η δόση.

Αγωνία και οδηγίες για την διαχείριση των κρουσμάτων στα σχολεία

Παράλληλα, με αγωνία και μεγάλη προσοχή κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν την κατάσταση στα σχολεία που μπαίνουν στην τρίτη ημέρα επαναλειτουργίας και ήδη έχουν καταγράψει συνολικά 25.235 κρούσματα.

Τονίζουν βέβαια, ότι αν δεν υπήρχε ο συστηματικός έλεγχος μέσω των τεστ αυτά τα χιλιάδες κρούσματα δεν θα είχαν εντοπιστεί και έτσι η διασπορά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Ο οδηγός επιβίωσης του ΕΟΔΥ για τα σχολεία

Άλλο ένα όπλο στην φαρέτρα γονέων και εκπαιδευτικών είναι και ο οδηγός που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ και εξηγεί αναλυτικά τι πρέπει να γίνεται στην περίπτωση θετικού self test και δίνει οδηγίες για την ασφαλή επιστροφή στο σχολείο μαθητών και εκπαιδευτικών.

Όλες οι οδηγίες:

  • Εάν το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον αυτό είναι θετικό τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης. Σε περίπτωση που το rapid test είναι αρνητικό, τότε επιστρέφει κανονικά στο σχολείο.
  • Aνεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, για την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test ή PCR εντός 48ωρου και ένα self test εντός 24ωρου. Από 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα κάνουν 2 rapid test ή PCR εντός 48ωρου. Εάν το PCR βγει θετικό, τότε το κρούσματα απομονώνεται και εκδίδει κανονικά πιστοποιητικό. Εάν το rapid test βγει θετικό, πάλι απομονώνεται το κρούσμα, ωστόσο απαιτείται και θετικό PCR για να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης.

Αντιμετώπιση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματoς covid-19

  • Απομόνωση: Ολοι (ανεξάρτητα από ιδιότητα και ιστορικό νόσου ή εμβολιασμού) 5 ημέρες τουλάχιστον.
  • Οι προϋποθέσεις για επιστροφή στο σχολείο: Για συμπτωματικά άτομα, μετά την την πάροδο τουλάχιστον 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και εφόσον πληρούνται: Κλινικά κριτήρια απυρεξία > 24 ώρες και βελτίωση συμπτωμάτων και διαγνωστικά κριτήρια: Μαθητές και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό με αρνητικό self test την 6η μέρα και ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό με αρνητικό rapid test την 6η μέρα.
  • Ασυμπτωματικά άτομα: Μετά την πάροδο τουλάχιστον 5 ημερών από το θετικό τεστ και εφόσον πληρούνται: Διαγνωστικά κριτήρια Μαθητές/τριες και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: self test αρνητικό την 6η ημέρα. Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: rapid test αρνητικό την 6η ημέρα.
  • Σημειώνεται ότι για την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από το θετικό τεστ για ασυμπτωματικά κρούσματα ή την ημερομηνία έναρξης συμπτωμάτων για τα συμπτωματικά κρούσματα.

Αντιμετώπιση στενών επαφών εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19

Α.Σχολικές επαφές: Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες

  • Υποβάλλονται σε συστηματικά τεστ.
  • Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: Παρέχεται ένα self test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test. Συνολικά διενεργούνται 3 self test σε διάστημα 5 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
  • Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: Παρέχονται 2 rapid test και 1 self test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test των μαθητών και rapid test των εκπαιδευτικών/λοιπού προσωπικού. Συνολικά διενεργούνται καθημερινά τεστ σε διάστημα 5 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, ως εξής: Μαθητές/τριες: τις ημέρες 0-1 και 5: rapid test και τις ημέρες 2,3 και 4: self test. Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: τις ημέρες 0-1, 2, 4 και 5: rapid test και την ημέρα 3: self test.

Β.Ενδοοικογενειακές επαφές

  • Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι εμβολιασμένα και με την ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες ή έχουν ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:
  • Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες
  • Υποβάλλονται σε τεστ
  • Μαθητές/τριες: Παρέχεται 1 self test , επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test. Συνολικά διενεργούνται 3 self test σε διάστημα 5 από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
  • Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: υποβάλλονται σε rapid test ή PCR την 5η ημέρα μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
  • Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι ανεμβολίαστα ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου σε διάστημα άνω των 6 μηνών χωρίς ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J σε διάστημα άνω των 2 μηνών, χωρίς ενισχυτική δόση ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

Καραντίνα για 5 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα

  • Επιστροφή στο σχολείο με αρνητικό αποτέλεσμα σε self test οι μαθητές/τριες και rapid test ή PCR οι εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό που διενεργείται την 5η ημέρα από την τελευταία επαφή με του κρούσμα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί.
  • O ΕΟΔΥ σημειώνει ότι για την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας, έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.