Κοντά στις 290.000 βρισκόντουσαν το βράδυ της Δευτέρας (10/1) τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού – όσοι βρίσκονται σε καραντίνα ως θετικοί και οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 – στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast.

Υπό την επιφύλαξη του ότι ο παραπάνω αριθμός δεν αποτελεί στατικό μέγεθος, καθώς προκύπτει από το ισοζύγιο όσων βγαίνουν θετικοί και όσων αρνητικοποιούνται ανά 24ωρο, αρμόδιες πηγές έκαναν λόγο για πτωτική πορεία του συνόλου των ενεργών κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός αυτός είναι ενδεικτικός της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον «φουντώνει» την επιδημία.

Μία σειρά υγειονομικών μεγεθών δεικτών, περιλαμβανομένης της θετικότητας (πάνω από 5% σήμερα), μοιάζει να περιγράφουν την ίδια εικόνα, ενώ χαρακτηριστικός είναι και ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας, σύμφωνα με τον οποίο (ενημέρωση στις 6/1) όλη, σχεδόν, η επικράτεια βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».

Επιδημιολογικός Χάρτης Ελλάδας

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 32.694 νέα κρούσματα, επί 583.206 ελέγχους, καθώς και 80 ακόμη θύματα της Covid-19. Oι διασωληνωμένοι ασθενείς με τη νόσο ανήλθαν στους 640.

Την ίδια ώρα, το ΕΣΥ παραμένει υπό πίεση, με την κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid να υπερβαίνει, χθες, το 87%, και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία (497) να ξεπερνούν, για άλλη μία μέρα, τα εξιτήρια (372).

Μικρότεροι χρόνοι νοσηλείας με την Όμικρον

Παρά τα μεγέθη αυτά, οι ειδικοί εκτιμούν, πάντως, πως μεγάλος αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να παρατηρηθεί την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα, περίοδος κατά την οποία ορισμένοι επιστήμονες τοποθετούν την λεγόμενη κορύφωση του επιδημικού κύματος, και πως στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποκλιμάκωση.

Σε ό,τι αφορά τους «σκληρούς δείκτες» της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι πως η εικόνα των κρουσμάτων επί της κυριαρχίας της Όμικρον δεν έχει όση σημασία όσο παλαιότερα.

«Με τη Delta είχε πολύ μεγάλη αξία ο αριθμός των κρουσμάτων γιατί έδιναν νοσηλείες, με την Όμικρον μας ενδιαφέρουν φυσικά τα κρούσματα, στο βαθμό, όμως, που αυτά οδηγούν και σε νοσηλείες», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας σήμερα το πρωί (ΣΚΑΪ).

Μάλιστα, στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ «βλέπουν» ότι ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών με την Όμικρον έχει μέσο όρο τις 5 ημέρες.

«Είναι πολύ μικρότερος ο χρόνος νοσηλείας σε σύγκριση με τη Delta και πλέον η επιβάρυνση που έχουμε στις απλές κλίνες των νοσοκομείων έχει να κάνει με τη μεγάλη μεταδοτικότητα και λιγότερο με τη νοσηρότητα, σε σύγκριση με τη Delta», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Προς παράταση των μέτρων

Σημειώνεται πως αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, η οποία αναμένεται να εισηγηθεί την παράταση ή μη των μέτρων για τον κορονοϊό. Πληροφορίες αναφέρουν πως η πλειοψηφία των επιστημόνων «ψηφίζει» υπέρ της πρώτης επιλογής.

Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα που θα στείλουν οι ειδικοί – εξετάζοντας σειρά παραγόντων, όπως οι παραπάνω αριθμοί αλλά και το άνοιγμα των σχολείων – θα συμπυκνώνουν και τη δική τους εκτίμηση για την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας στη χώρα…