Μια διαφορετική συνέντευξη παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Real News και αφορά την αγάπη του για τη μαγειρική.

Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος της, το ανάρτησε πριν από λίγη ώρα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «άρχισα να μαγειρεύω από φοιτητής, εξ’ ανάγκης. Προέρχομαι, ωστόσο, και από μία οικογένεια, με αγάπη για τη μαγειρική. Πρώτα ασχολήθηκα με το ψήσιμο, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια περίπου έπιασα το «κανονικό» μαγείρεμα.

Το πάθος για τη μαγειρική ξεκίνησε από ένα καταπληκτικό βιβλίο που διάβασα, με τίτλο «99 Παλατιανές συνταγές», που αφορά στην Οθωμανική μαγειρική. Έκανα τις 30 περίπου από τις 99. Στη συνέχεια, πέρασα κάποια χρόνια στο Υπουργείο Εξωτερικών και τότε απέκτησα τη συνήθεια κάθε φορά που πηγαίνω στο εξωτερικό να αγοράζω ένα βιβλίο μαγειρικής της συγκεκριμένης χώρας και να κάνω κάποιες από τις συνταγές, όταν επέστρεφα στο σπίτι. Μετά άρχισα να αγοράζω βιβλία με τεχνικές μαγειρικής, π.χ. για συνδυασμούς αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών, για τη χημεία της μαγειρικής, κ.λπ. Όταν πέρασε αυτή η φάση της «βιβλιοφαγίας», άρχισα να γίνομαι πιο δημιουργικός. Έφτιαχνα μερικές δικές μου συνταγές, είτε αγοράζοντας υλικά είτε με τα «βρισκούμενα», όπως συνήθιζαν να λένε παλιότερα, δηλαδή με τα υλικά που είχα στο σπίτι. Κάτι ανάλογο κάνω και τώρα, λόγω έλλειψης χρόνου. Ωστόσο, όταν κάνουμε κάποιο μεγάλο τραπέζι, πάντα, προσπαθώ να φτιάξω ο ίδιος 2-3 πιάτα».

Πότε ξεκίνησε η αγάπη σας για τη μαγειρική; (από τα φοιτητικά χρόνια; Αργότερα;) Άρχισα να μαγειρεύω από φοιτητής, εξ’…

Posted by Theodoros Skylakakis on Friday, December 31, 2021

«Σίγουρα η μαγειρική είναι μία μορφή χαλάρωσης. Ειδικά για κάποιον που η ζωή του περιλαμβάνει πολύ άγχος. Όταν μαγειρεύω δεν σκέφτομαι τίποτε άλλο, παρά μόνο το φαγητό που φτιάχνω και πως θέλω να ευχαριστήσω τους δικούς μου ανθρώπους. Αυτό είναι το πιο ωραίο στη μαγειρική, ότι μαγειρεύεις για να ευχαριστήσεις τους άλλους και ευχαριστιέσαι πολλαπλά όταν το πετυχαίνεις. Συνεπώς, όντως η μαγειρική λειτουργεί θεραπευτικά για το στρες» απαντά στην ερώτηση αν η μαγειρική λειτουργεί χαλαρωτικά/θεραπευτικά.

Όσο για το πόσο συχνά μαγειρεύει: «Ασχολούμαι με τη μαγειρική όσο μου το επιτρέπει το πρόγραμμά μου. Για παράδειγμα, μία ώρα κάποιες καθημερινές το βράδυ, που γυρνάω για να φτιάξω ένα γρήγορο δείπνο ή μια Κυριακή μεσημέρι, όταν μαζεύεται η οικογένεια στο σπίτι (έχω πια όχι μόνο δύο κόρες, αλλά και δύο γαμπρούς και τρεις εγγονές) ή όταν θέλουμε να κάνουμε ένα τραπέζι στις γιορτές».

Η αγαπημένη του συνταγή είναι κόκορας, με σκορδαλιά από φουντούκι (η συνταγή γίνεται και με χωριάτικο κοτόπουλο) και μάλιστα δίνει και τη συνταγή!