Την εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση θα βρει μία συμβιβαστική λύση στο ελληνικό ζήτημα με τους δανειστές εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Νίκος Χουντής, τονίζοντας ότι «και οι εταίροι πρέπει να κάνουν τις πολιτικές τους επιλογές».

«Θα πάμε σε έναν συμβιβασμό. Δεχόμαστε ότι δεν μπορείς να τα διεκδικήσεις όλα, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε ότι πρέπει να κάνουν κι αυτοί δικές τους πολιτικές επιλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χουντής, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν συνεπάγεται ότι «σε ξαναγυρίζω στην μνημονιακή πολιτική, που δεν απέδειξε ότι έβγαλε αποτελέσματα, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι ένα ζήτημα γενικότερο αν αυτά τα πράγματα βοηθούν γενικότερα την Ευρώπη».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ο κ. Χουντής είπε πως η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο «που δοκιμάζεται η πολιτική βούληση του καθενός μας».

«Εμείς, έχουμε πει ότι δεν μπορούμε να πάμε πίσω σε μνημονιακές πολιτικές αντικοινωνικές, υφεσιακές, άρα αναποτελεσματικές κι απ’ την πλευρά των πολιτικών θεσμών θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν απέναντι στο πρόβλημα. Θα αποφασίσουν να βοηθήσουν την κατάσταση και να βγει απ’ αυτή τη δύσκολη μνημονιακή πολιτική η χώρα», πρόσθεσε, πετώντας το «μπαλάκι» στους θεσμούς για ανάληψη πρωτοβουλιών.

Ο κ. Χουντής τόνισε ότι οι θεσμοί δεν μπορούν τώρα να ζητούν αλλαγές στο εργασιακό ή στο ασφαλιστικό και εξέφρασε την πεποίθησή του πως στο τέλος θα επικρατήσει νουνεχής, πιο ευέλικτη, πολιτική ευελιξία, «γιατί αυτή η ευελιξία αναζητείται και εμφανίζεται σε αποφάσεις της ΕΕ και των θεσμών σε τέτοιες περιπτώσεις».