Στην εξοχική κατοικία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κυράκο Μητσοτάκη. Οι δυο άνδρες είχαν έναν ενδιαφέροντα διάλογο μπροστά στις κάμερες:

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή. Είναι χαρά μου που επισκέπτομαι τη ρωσική ομοσπονδία σε μία χρονιά, η οποία είναι τόσο σημαδιακή και για την ελληνική ιστορία αλλά και για τις ελληνορωσικές σχέσεις

Πριν από 200 χρόνια ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση, η οποία οδήγησε στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος και δεν ξεχνάμε ότι η Ρωσία στάθηκε στο πλευρό μας και οφείλεται και στη συνεισφορά των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέκτησε την Ελευθερία της και την Ανεξαρτησία της» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Και ήταν σημαντικό το γεγονός, ότι μπορέσαμε να δρομολογήσουμε το έτος Ιστορίας Ελλάδος – Ρωσίας για το 2021 και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι το έναυσμα για περισσότερες – στενότερες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινώντας με την οικονομία, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεών μας και ως προς το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της περιφερειακής ασφάλειας, η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εκ των πραγμάτων έχει βαρύνοντα λόγο στις εξελίξεις στην περιοχή.

Ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να επισκεφτώ και το Σότσι, μια περιοχή στην οποία εξάλλου κατοικούν πολλοί συμπατριώτες σας ελληνικής καταγωγής και την οποία είχα τη χαρά να επισκεφτώ πριν 30 χρόνια, όταν συνόδευα τον πατέρα μου τότε πρωθυπουργό που είχε επισκεφτεί την Ανάπα και το Γελιντζίκ», είπε ο πρωθυπουργός.

Πούτιν: Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται αρκετά θετικά

Ο ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε: «Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ καλή σας ημέρα χαίρομαι πολύ που σας βλέπω. Ευχαριστώ πολύ που δεχτήκατε την πρόσκλησή μας να έρθετε στην Ρωσία.

Θα πω παραδοσιακά αλλά πολύ σημαντικά πράγματα. Σχετίζονται με τις ιδιαίτερες πνευματικές σχέσεις, τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με την Ιστορία,

Τώρα έχουμε και το έτος Ιστορίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος, το οποίο συνέπεσε με τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και όπως είναι γνωστό η Ρωσία είχε σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των στόχων που έβαλε μπροστά του ο ελληνικός λαός. Θα ήθελα να επισημάνω, ότι και σήμερα οι σχέσεις μας αναπτύσσονται αρκετά θετικά. Αν πέρσι είχαμε πτώση στο διμερές εμπόριο περίπου κατά 35%, φέτος έχουμε αύξηση κατά 56% και σχεδόν έχουμε φτάσει στους δείκτες του 2019.

Ξέρω ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης μεταξύ των κυβερνήσεων έχουν επιτευχθεί σημαντικές συμφωνίες και υπάρχει ένα πακέτο συμφωνιών που υπογράφηκε. Όλα αυτά αλλά και άλλα ζητήματα θα συζητήσουμε κατά τη σημερινή συνάντηση σε τυπικές συνθήκες αλλά ανεπίσημα σε γεύμα εργασίας».