Σε όλους τους τόνους επαναλαμβάνει η κυβέρνηση ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν νέο «πάγωμα» μέσω ενός ακόμη lockdown. Για τον λόγο αυτό το τέταρτο ορμητικό κύμα της πανδημίας αντιμετωπίζεται με ενίσχυση του ΕΣΥ, εκστρατεία για την επίσπευση των εμβολιασμών και στενό πρέσινγκ στους ανεμβολίαστους με στόχο αφενός να πειστούν και να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό και αφετέρου να μπει φρένο στην ξέφρενη διασπορά του κορονοϊού. Στην «μάχη» μπαίνουν και τα μονοκλωνικά αντισώματα, καθώς ξεκινά σήμερα η χορήγησή τους σε πρώτη φάση από 10 νοσοκομεία και σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας βρίσκεται σε κορύφωση νέων κρουσμάτων, ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των νέων θανάτων. Η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να δείχνει τα «δόντια» της, «σφυροκοπώντας» το ΕΣΥ, καθώς οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται στα νοσοκομεία και ζητείται η συνδρομή των ιδιωτών γιατρών. «Έχουμε πάρει μέτρα, θα δούμε την αποτελεσματικότητά τους και αν χρειαστεί θα ληφθούν κι άλλα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επαναλαμβάνοντας, ότι δεν θα υπάρξει lockdown για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση φέρνει και πολιτικές αναταράξεις. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε χθες το βράδυ (25/11) νέα επίθεση στον πρωθυπουργό δηλώνοντας πως ούτε θέλει ούτε μπορεί να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση από φόβο μη χάσει (άκρο) δεξιές ψήφους. Απηύθυνε δε πρόσκληση σε ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για συνεννόηση λόγω εκτάκτων συνθηκών.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αντικρούοντας τις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα είχε δηλώσει ότι «έχει το θλιβερό “προνόμιο” να είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός σε όλη την Ευρώπη που εκμεταλλεύεται την πανδημία για να αντιπολιτευτεί» συμπληρώνοντας ότι: «Αν έχει να προτείνει κάτι, ας το κάνει έστω και τώρα. Αλλά επειδή αδυνατεί να συνεισφέρει εφαρμόσιμες προτάσεις και να βοηθήσει τους ανθρώπους και την πατρίδα, επαναλαμβάνει μονότονα αφορισμούς, κοινοτοπίες και ψέματα και συνεχίζει προκλητικά να κλείνει το μάτι στους ανεμβολιάστους».

Η πρώτη αποτίμηση των μέτρων

Σε περίπου δέκα ημέρες αναμένεται να αποτυπωθεί η αποτελεσματικότητα των νέων περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, ενώ το θετικό είναι ότι ήδη έχουν αρχίσει να «τσιμπάνε» σημαντικά τα νέα ραντεβού για εμβολιασμό. Με το βλέμμα στα Χριστούγεννα και με βάση την επιδημιολογική εξέλιξη των προσεχών ημερών, ανοιχτό παραμένει αν θα υπάρξει μια ακόμη αυστηροποίηση των μέτρων για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, π.χ. αποκλεισμός και από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης. Η κυβέρνηση ωστόσο παρακολουθεί στενά και την πολιτική που ακολουθούν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη για τον έλεγχο της πανδημίας, καθώς και στο παρελθόν ακολουθήσαμε τα μοντέλα Γερμανίας – Γαλλίας.