Τα εύσημα της ημερήσιας γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt παίρνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την προώθηση του νέου κλιματικού νόμου αναφέροντας πως δίνει το καλό παράδειγμα και προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με κείμενο που υπογράφει ο ανταποκριτής στην Ελλάδα Γκερντ Χέλερ, «ο κ. Μητσοτάκης ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με το θέμα της προστασίας του κλίματος, ακόμη και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης κατά την περασμένη τη δεκαετία. Αυτό εντάσσεται στη στρατηγική του να ανοίξει τους ορίζοντες του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό κέντρο και όχι μόνο», ενώ προσθέτει πως η ψήφιση του νέου κλιματικού νόμου από το Κοινοβούλιο θεωρείται βέβαιη.

Θέμα σε γερμανική εφημερίδα για τον νέο κλιματικό νόμο

Θυμίζουμε ότι με βάση τον νέο νόμο από το 2025 τα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους στην ατμόσφαιρα, ενώ το ίδιο θα πρέπει να έχει συμβεί και με το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων. Παράλληλα από το 2030 θα επιτρέπεται η πώληση νέων αυτοκινήτων μονάχα εάν εκπέμπουν έχουν μηδενικούς ρύπους (άρα καταργούνται τα βενζινοκίνητα και τα πετρελαιοκίνητα) ενώ από το 2023 θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης σε περιοχές που υπάρχει επαρκές διαθέσιμο δίκτυο φυσικού αερίου.

Όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα, «η ελληνική κυβέρνηση συνδέει με το πρόγραμμα προστασίας του κλίματος την ελπίδα για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Η χώρα αναμένει επιχορηγήσεις ύψους 17,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και χαμηλότοκα δάνεια ύψους 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια. Σχεδόν το 40% των χρημάτων θα εισρεύσουν σε «πράσινα» έργα, όπως είναι η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, η ανακαίνιση κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, η επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι κλιματικά ουδέτερες μεταφορές».