Με τα νέα μέτρα να μην έχουν αποδώσει ακόμα και την πανδημία να επελαύνει δείχνοντας το πιο σκληρό της πρόσωπο, κυβέρνηση και επιστήμονες παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τα στοιχεία και εξετάζουν προσεκτικά τις εναλλακτικές που υπάρχουν για να ανασχεθεί το κύμα που σαρώνει και την χώρα μας.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη επιδημιολογικά, αλλά όχι τόσο όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όλες οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στους εμβολιασμούς, οι οποίοι δείχνουν να «τρέχουν» στα επίπεδα της περασμένης Άνοιξης, τόσο για την πρώτη όσο και για την τρίτη δόση.

Οι σημειολογικές παρεμβάσεις

Στην φαρέτρα κυβέρνησης και ειδικών έχουν απομείνει ελάχιστες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να αυξηθεί η πίεση στους ανεμβολίαστους και να κάνουν το βήμα, αλλά όλοι εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς για να εφαρμοστούν, αφού τα νέα μέτρα μετρούν λίγα 24ωρα. Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρέπει να κλείσει ο μήνας προκειμένου να επανεξεταστεί η κατάσταση.

Μέτρα, όπως η είσοδος με rapid test και στα σούπερ μάρκετ ή η διπλή μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ακόμα και η απαγόρευση της εισόδου ανεμβολίαστων με rapid test στους εξωτερικούς χώρους εστίασης είναι τα ύστατα που μπορούν να επιβληθούν και μάλιστα θεωρούνται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ακραία. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι αν για παράδειγμα εκτιναχθούν και άλλο οι δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων, δεν θα προχωρήσουν σε αυτά.

Καλπάζουν οι εμβολιασμοί

Πολύ αισιόδοξα είναι τα στοιχεία από το μέτωπο των εμβολιασμών. Με την τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί πλέον πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ μόνο την Τρίτη (23/11) εμβολιάστηκαν συνολικά πάνω από 81.000 άνθρωποι. Αν προχωρήσουν με αυτούς τους ρυθμούς τότε ίσως να υπάρχει ελπίδα στο βάθος του τούνελ, καθώς ειδικά η αναμνηστική δόση θα θωρακίσει τους ήδη εμβολιασμένους που είχαν αρχίσει να χάνουν την άμυνα απέναντι στον φονικό ιό.

Και ίσως θα πρέπει να κρατήσει κανείς την επιστημονική θέση που εκφράστηκε χθες και λέει με απλά λόγια ότι αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση στους πολίτες είναι ότι δεν θα τελειώσουμε εύκολα με την συγκεκριμένη πανδημία, αλλά αν χρησιμοποιήσουμε τα «όπλα» της επιστήμης που είναι τα εμβόλια και τα φάρμακα, τότε θα μάθουμε να ζούμε και να αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό και να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, η οποία δεν θα θυμίζει το 2019 αλλά δεν θα είναι και ο εφιάλτης που ζούμε σήμερα.