Δυσαρεστημένοι φαίνεται ότι είναι ξένοι Ευρωπαίοι ηγέτες από τη μίνι Σύνοδο Κορυφής που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου στις Βρυξέλλε.

Tο θέμα της Ελλάδας ενδέχεται να απασχολήσει τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής καθώς Αυστρία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο έχουν ζητήσει ενημέρωση της ολομέλειας της Συνόδου για τα αποτελέσματα της συνάντησης που έγινε στο περιθώριο.

Ορισμένοι ηγέτες άλλων χωρών εμφανίζονται ενοχλημένοι και τόνισαν στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η συζήτηση που γίνεται για την Ελλάδα είναι άτυπη.

Μέσα στη Σύνοδο το θέμα άνοιξε με παρέμβαση του Βρετανού πρωθυπουργού κ. Κάμερον που είπε ότι το ελληνικό θέμα είναι το μεγαλύτερο σήμερα και έχει συνέπειες σε όλες τις οικονομίες.

Ο κ. Τσίπρας πήρε τον λόγο και τόνισε ότι υπάρχει μία αντίθεση ανάμεσα στη στάση που έχει κρατήσει το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν -που προσπαθούν να βρουν λύση σε πολιτικό επίπεδο- και από την άλλη οι θεσμοί που σηκώνουν «κόκκινες» κάρτες.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, εμφανίστηκε ενοχλημένος και είπε ότι οι Βέλγοι έχουν συνεισφέρει 6 δισ. στην Ελλάδα και το θέμα απασχολεί ολόκληρη την Ευρωζώνη, όχι μόνο αυτούς που είναι προσκεκλημένοι στη συνάντηση.

Στο τραπέζι της συνάντησης κάθισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.