«Θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, να επιλυθεί το Κυπριακό, στη βάση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το όραμά μας παραμένει ένα νησί, μια νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής, απαλλαγμένη από αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες», δήλωσε από την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι σε επίπεδο ΕΕ, η συνέχιση της τουρκικής παραβατικότητας δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στο υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις εξαιρετικά συχνές επαφές του με τον κ. Χριστοδουλίδη, γεγονός που -όπως τόνισε- αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο συντονισμού για όλα τα θέματα που απασχολούν Κύπρο και Ελλάδα, το Κυπριακό, την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

«Μου επιτρέπετε επίσης να πω ότι θεωρώ ότι η παρουσία μου σήμερα στη Λευκωσία έχει και ένα συμβολισμό. Τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκα εδώ μία ημέρα μετά την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Και σήμερα βρίσκομαι ξανά εδώ, μία μέρα μετά την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Μια ανακήρυξη που καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ως κατάφωρη παραβίαση του χάρτη και των θεμελιωδών αρχών του ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Δένδιας και επισήμανε:

«Αλλά δυστυχώς η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί. Προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους στην Αμμόχωστο, παραβιάζει πάλι τις αποφάσεις τού ΣΑ, παραβιάζει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με ενέργειες προκλητικές και παράνομες. Συνεχίζονται οι δηλώσεις, αλλά επίσης συνεχίζεται και η κατοχή. Και επίσης προστίθενται καινούριες παραβιάσεις. Και το τελευταίο, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Συνέβη στον Έβρο πέρυσι, αντιγράφεται πρόθυμα από άλλους στην περιφέρεια της Ευρώπης, οι οποίοι επίσης επιχειρούν να εκβιάσουν την ΕΕ.

Και βεβαίως η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένουν να συζητείται μια λύση για το Κυπριακό εκτός του πλαισίου των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς νομιμότητας, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί. Διότι οι προτάσεις εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, δεν μπορούν να είναι αντικείμενο συζήτησης.

Εμείς θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, να επιλυθεί το Κυπριακό, στη βάση του ΣΑ, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το όραμά μας παραμένει ένα νησί, μια νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής, απαλλαγμένη από αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

Και χθες, τόσο ο Νίκος όσο και εγώ τονίσαμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η συνέχιση της τουρκικής παραβατικότητας, η οποία αντιβαίνει και στις αποφάσεις του Συμβουλίου, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Στο επόμενο Συμβούλιο, τον Δεκέμβρη, αναμένουμε συγκεκριμένα μέτρα για αυτήν την κατάσταση στη βάση των προτάσεων του ύπατου εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις οποίες περιμένουμε πολύ σύντομα.

Όπως έχω επανειλημμένως πει δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία και βεβαίως δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην τουρκική κοινωνία. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα ασπαστεί μια μέρα το Διεθνές Δίκαιο, θα πάψει να προωθεί μια νεο-οθωμανική, αναθεωρητική ατζέντα. Θα πάψει να έχει αποσταθεροποιητικά όνειρα. Δυστυχώς, όμως, αυτή η μέρα, δεν φαίνεται να είναι ακόμη κοντά. Ιδίως όταν κανείς βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Από τη Λευκωσία αυτό το όνειρο φαίνεται πολύ μακρινό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε ότι πέραν των προκλήσεων στην περιοχή, συζητήθηκε το θέμα της συνεργασίας τους στα πολυμερή σχήματα, των τελευταίων ημερών, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, καθώς και εκείνο της τετραμερούς, την Παρασκευή στην Αθήνα, ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και Αίγυπτο, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Προσβλέπουμε και σε άλλες συναντήσεις με άλλες χώρες της περιοχής σε πολυμερή σχήματα, όπως με το Ισραήλ, με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ειδικά και με τη Σερβία. Σκοπός μας είναι να εξετάσουμε τις προκλήσεις για την περιφερειακή ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία στη βάση των κοινών μας αξιών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βαθύτατα προσηλωμένες στο σεβασμό και στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου».

Χριστοδουλίδης: Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για τερματισμό της κατοχής

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για τερματισμό τής κατοχής και επανένωσης της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με σεβασμό στις αρχές της ΕΕ και μακριά από τις όποιες αναχρονιστικές πρόνοιες, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε σήμερα στη Λευκωσία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε:

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω τον φίλτατο Νίκο και τους συνεργάτες του στην Κύπρο. Τις τελευταίες μέρες ήμασταν μαζί στο Παρίσι στη Σύνοδο για την Λιβύη (συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό), στα ΗΑΕ μετά από πρόσκληση του κοινού μας φίλου, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, χθες στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα στην Κύπρο και την Παρασκευή θα βρεθούμε στην Αθήνα στο πλαίσιο της κοινής μας συνάντησης με δύο σημαντικούς εταίρους, την Γαλλία και την Αίγυπτο.

Αντιλαμβάνεστε ότι ο συντονισμός είναι καθημερινός, οι επιδιώξεις είναι κοινές και οι δράσεις μας τόσο ως κράτη της περιοχής όσο και ως κράτος-μέλος της ΕΕ, ταυτίζονται και είναι στοχοπροσηλωμένες. Στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και χωρίς προσεγγίσεις μηδενικού αθροίσματος, εργαζόμαστε με άλλα ομονοούντα κράτη της ευρύτερης περιοχής για να επικρατήσουν συνθήκες Ασφάλειας, Συνεργασίας και Σταθερότητας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό ότι η προσπάθειά μας αυτή είναι συλλογική και τυγχάνει αναγνώρισης όχι μόνο από κράτη της περιοχής αλλά και από διεθνείς δρώντες που επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε, ως τα κ-μ της ΕΕ στην περιοχή, για να αναδείξουμε και την ανάγκη ενεργότερης και πιο ουσιαστικής εμπλοκής της Ένωσης στην περιοχή.

Φίλες και Φίλοι,

Το Κυπριακό και η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί πάντοτε το κύριο θέμα συζήτησης μας. Εργαζόμαστε από κοινού, τόσο προς την κατεύθυνση των ΗΕ και των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και προς την κατεύθυνση της ΕΕ και των 27 ΚΜ, για να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέπουν την ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα που εκτείνεται, γενικότερα, πολυεπίπεδα στην περιοχή και όχι μόνο, αναπόφευκτα προκαλεί απογοήτευση και έλλειψη αισιοδοξίας, αλλά η προσπάθεια μας δεν τερματίζεται.

Αντιθέτως, οι ενέργειές μας εντείνονται και ενισχύονται. Τα δεδομένα λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας δεν είναι εύκολα, αλλά επαναλαμβάνω ότι, αξιοποιώντας όλα τα μέσα στην διάθεσή μας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με σεβασμό στις αρχές της ΕΕ και μακριά από τις όποιες αναχρονιστικές πρόνοιες.

Φίλε Νίκο, σε καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο, και θα ήθελα δημόσια να σε ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία και τον μεταξύ μας συντονισμό».