Τα όσα έγιναν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας υπεραμύνθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία αναμένεται να τεθεί θέμα ηγεσίας από βουλευτές του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς απέρριψε το αίτημα για έκτακτο συνέδριο, προκρίνοντας τη διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης.

«Αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα θα θέσει θέμα προέδρου να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη και να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες. Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε τέτοια δύσκολη στιγμή».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «επειδή η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους θέλω να είμαστε ενωμένοι και να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια σήμερα. Όχι να την αφήσουμε να υφέρπει, γιατί θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Σαμαράς απέρριψε την εκδοχή σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ και πρόσθεσε ότι θα συγκαλέσει την Εθνική Συνδιάσκεψη.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σκέφτηκα το έκτακτο συνέδριο. Αυτό, όμως, θα το εμφάνιζαν και θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα μέγιστης εσωστρέφειας για την παράταξή μας. Και θα εκμεταλλεύονταν και την παραμικρή δήλωση οποιουδήποτε στελέχους για να δείξουν την παράταξη ως σπαρασσόμενη σε κρίσιμες ώρες. Αντίθετα θα ανακοινώσω Εθνική Συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίηση της ιδεολογικής μας ταυτότητας».

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε επίσης δύο αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος: Είπε ότι θα δημιουργήσει ένα άτυπο δεκαπενταμελές συμβουλευτικό όργανο που θα λειτουργεί σαν συμβουλευτικό όργανο του προέδρου και θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα θεσμοθετηθεί στο επόμενο τακτικό συνέδριο. Σε αυτό θα συμμετέχουν οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο γραμματέας του κόμματος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο εκπρόσωπος του κόμματος καθώς και τρεις βουλευτές που θα εκλέξει απευθείας η ΚΟ. Επίσης θα συμμετέχουν δύο μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που θα επιλεγούν από τον πρόεδρο και δύο σύμβουλοί του. Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ακόμη ότι θα ανασυγκροτηθούν οι γραμματείες του κόμματος με την τοποθέτηση βουλευτών ως γραμματέων και αναπληρωματικών, με δική του ευθύνη. Επίσης θα αναδιοργανωθεί πλήρως η επικοινωνία και θα συνδεθεί με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Αντ. Σαμαρά αφορούσε τον απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας και την υπεράσπιση του έργου του και ακολούθως την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι η ΝΔ έχασε μόνο 1,83% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και παρέμεινε κόμμα εξουσίας, όταν άλλα κόμματα εξουσίας ακόμη και σε καλύτερες περιόδους έπεφταν πολύ περισσότερο, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε. Μάλιστα στράφηκε κατά των στελεχών της ΝΔ που είχαν διατελέσει υπουργοί και που τώρα ασκούν κριτική. Υποστήριξε δε ότι αν δεν είχαν γίνει εκλογές τώρα, η χώρα θα ήταν χωρίς μνημόνια και με ανοικτή την πόρτα για τη λεωφόρο της ανάπτυξης. Σημείωσε ότι η ΝΔ θα υπερασπίζεται ό,τι είναι προς το συμφέρον της χώρας και της ευρωπαϊκής της πορείας. Συγκεκριμένα είπε ότι θα στηρίξει στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων, όπως και τη «βοήθεια» χρέους, δύο θέματα για τα οποία, είπε, ότι η κυβέρνησή του έβαλε τα θεμέλια. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι θα είναι αντίθετος στην κατάργηση των αποκρατικοποιήσεων και στο σταμάτημα των μεταρρυθμίσεων.

Εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σαμαράς είπε:

«Η προπαγάνδα τους υποστηρίζει ότι κάνουν καλύτερη διαπραγμάτευση. Αποδείχθηκε, όμως, ότι οι μισοί πηγαίνουν τη χώρα σε σύγκρουση και οι άλλοι μισοί προσπαθούν να κάνουν τη μεγαλύτερη κωλοτούμπα της Ιστορίας. Και όλοι μαζί τριγυρνάνε κάθε μέρα από κανάλι σε κανάλι και αναρωτιέται ο κόσμος πότε επιτέλους δουλεύουν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε την απόφαση του ΕΛΚ λέγοντας:

«Έχουν φθάσει στο έσχατο κατάντημα να επικαλούνται δήθεν συνωμοσίες των ξένων, δηλαδή των εταίρων μας, με τη ΝΔ. Μας κατήγγειλαν για την απόφαση του ΕΛΚ που ανέφερε ότι η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έκανε μεγάλη πρόοδο και ότι η χώρα οφείλει να σέβεται όσα υπογράφει. Αυτονόητα και τα δύο».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «θέατρο της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης» το οποίο έχει μεγάλο κόστος για την Ελλάδα αφού δημιουργεί αβεβαιότητα και επιβράδυνση της οικονομίας, σε απόσυρση καταθέσεων, σε υστέρηση εσόδων και σε διόγκωση του ελλείμματος. «Είμασταν στο παρά πέντε να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο και το ματαίωσαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη υπερασπίστηκε την προεκλογική του τακτική, λέγοντας ότι δεν ήταν εκστρατεία φόβου αλλά επισήμανση αληθινών κινδύνων και είπε ότι «εμείς θέλουμε τη δικαίωση που θα προέλθει από την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από την καταστροφή της χώρας».

Ο Αντ. Σαμαράς αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη τον χαρακτήρισε «ανεκδιήγητο» και πρόσθεσε ότι σε μία από τις αναρίθμητες συνεντεύξεις του δεν γνώρισε ότι είχαν αυξηθεί τα επιδόματα της ΔΕΗ και είπε δημόσια το απίστευτο ότι του ζήτησαν οι άλλοι υπουργοί να είναι ασαφές το κείμενο του Eurogroup.

Τέλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την άρνησή της να φέρει τη συμφωνία του Eurogroup στη Βουλή, λέγοντας ότι δεν τολμά γιατί φοβάται τους βουλευτές της.