Έμφαση στην περιβαλλοντική ατζέντα αναμένεται να δώσει το προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιήσει δύο ταξίδια, ένα εντός και ένα εκτός Ελλάδος. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει την επόμενη Τετάρτη να βρεθεί στη Χάλκη, η οποία θα ενταχθεί στα επονομαζόμενα «πράσινα νησιά».

Εκτιμάται πως σε ένα χρόνο το νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου θα έχει μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 2.576 τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές… 617 συμβατικών αυτοκινήτων.

Παράλληλα θα έχουν εξοικονομηθεί από την παραγωγή καθαρής ενέργειας 260.000 ευρώ, ποσό ικανό να καλύψει το κόστος ενέργειας για πάνω από 200 οικογένειες. Με τον τρόπο αυτό η Χάλκη γίνεται επί της ουσίας το πρώτο GR-eco island (ελληνικό «καθαρό» ενεργειακά νησί), της πρωτοβουλίας του υπουργείου Περιβάλλοντος που στοχεύει στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης πράσινης μετατροπής μικρών νησιών, τα οποία θα ακολουθήσουν μια χάρτα δεσμεύσεων που περιλαμβάνει τομείς όπως η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, η αειφόρος διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, η κινητικότητα μηδενικών ρύπων και το «πρασίνισμα» του τουρισμού, μέσω ειδικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων του υπουργείου, αφού μεταξύ άλλων θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, θα κινούνται οχήματα αμιγώς ηλεκτρικά με την παράλληλη δημιουργία υποδομών επαναφόρτισης, θα ενσωματωθούν «έξυπνα» συστήματα δημόσιου φωτισμού και θα αναπτυχθούν καινοτόμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και τεχνολογικές εφαρμογές με υποδομές 5G και ευρυζωνικών δικτύων.

Λίγες μέρες αργότερα, την 1η Νοεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Γλασκόβη προκειμένου να συμμετάσχει στην 26η Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. Αρχικά υπήρξαν συζητήσεις για το εάν και κατά πόσο θα πρέπει να αναβληθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, ωστόσο αποφασίστηκε τελικά να διεξαχθεί κανονικά και στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει μια σειρά από ξένους ηγέτες και να συζητήσει μαζί τους ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, και όχι μόνο.