«Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπαλάφας, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις διεθνείς επαφές της κυβέρνησης με τους εταίρους της Ελλάδας.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, ο κ. Μπαλάφας επισήμανε πως «υπάρχει ανάγκη για μια πολιτική απόφαση απομείωσης, διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους». «Με αυτή τη θέση προσερχόμαστε και τονίζουμε ότι αυτό επιβάλλει την ανάγκη μιας πολιτικής λύσης. Αν σ’ αυτό υπάρχει μια θετική τοποθέτηση, οι τεχνικές μέθοδοι απομείωσης του χρέους είναι διάφορες. Τα λεγόμενα rollover ή άλλες αγγλοσαξωνικές ορολογίες και μία ακόμη είναι αυτή που παρουσίασε πρόσφατα ο κ. Βαρουφάκης, για να μην λένε ότι δεν έχουμε προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπαλάφας οι Ευρωπαίοι ασκούν πιέσεις εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων Τσίπρα την Κυριακή. «Αυτή είναι διαπραγμάτευση, όμως. Τώρα καταλαβαίνουμε τι πάει να πει διαπραγμάτευση. Πιέζουν, βλέπουν τις αντιστάσεις μας και βλέπουν αν είμαστε μπόσικοι, πόσο αποφασισμένοι είμαστε να υπερασπιστούμε την ουσία των θέσεών μας και να δείξουμε όπου είναι αναγκαίο την απαραίτητη ευελιξία. Αυτή είναι διαπραγμάτευση, τι μου λέτε τώρα; Ότι πιέζουν για το παραπάνω; Φυσικό είναι. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση. Μέχρι τώρα, μας έλεγαν για διαπραγμάτευση και ήταν μούφα», σημείωσε.

Και συμπλήρωσε: «Εντολές έπαιρναν και μπορεί να τις έπαιρναν μεταφρασμένες. Τώρα, αρχίζει η διαπραγμάτευση. Επαναλαμβάνω: υπάρχουν πιέσεις. Κερδίζεις, χάνεις, προχωράς, υποχωρείς. Ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω, ανάλογα. Αυτή είναι διαπραγμάτευση, δεν πάμε για να τα πάρουμε ή να τα χάσουμε όλα. Πάμε για έναν έντιμο συμβιβασμό και μια λύση δίκαιη και βιώσιμη. Δεν γίνεται φυσικά και το ξέρει και ο ξένος παράγοντας αυτό να είναι η λύση δίκαιη και βιώσιμη με το mail του Χαρδούβελη. Δεν θα το εφαρμόσουμε. Και τι θα μας κάνουν; Θα μας σκοτώσουν; Θα μας βομβαρδίσουν;».