«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί την Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro και θα δημοσιευθεί στο φύλλο της το οποίο κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη, τονίζοντας πως «δεν τίθεται θέμα διαγραφής του χρέους» της Αθήνας, αν και «είναι εφικτές ορισμένες τροποποιήσεις» των όρων της αποπληρωμής του.

«Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει επίσης να σεβαστεί τους άλλους, την κοινή γνώμη και τους κοινοβουλευτικούς στην υπόλοιπη Ευρώπη», σημείωσε ο Γιούνκερ.

«Είναι εφικτές ορισμένες ρυθμίσεις, αλλά αυτές δεν θα μεταβάλλουν θεμελιωδώς αυτά τα οποία ισχύουν», εκτίμησε ο Γιούνκερ στη συνέντευξη αυτή, η οποία δημοσιεύεται μία ημέρα πριν ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισκεφθεί την Αθήνα.

«Δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους. Οι άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης δεν θα το δέχονταν», συνόψισε ο ίδιος.

Ακόμη, ο Γιούνκερ ανέφερε —σύμφωνα με τα αποσπάσματα της συνέντευξης που προδημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της Figaro— ότι συνομίλησε με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα την Δευτέρα, την επομένη της νίκης του στις βουλευτικές εκλογές.

«Μου είπε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του κίνδυνο, αλλά πρόκληση για την Ευρώπη. Αυτό το οποίο του απάντησα είναι ότι η Ευρώπη δεν είναι κίνδυνος για την Ελλάδα, αλλά πρόκληση», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στην γαλλική εφημερίδα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας κρίνει ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί άλλη λιτότητα. Οι χώρες της ευρωζώνης απαντούν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες πιστώσεις εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της», συνέχισε ο Γιούνκερ, εκφράζοντας την ελπίδα η Ελλάδα να αποτελέσει έναν εταίρο που συμπεριφέρεται με «εποικοδομητικό» τρόπο στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε ακόμη ότι θέλει να αποφύγει «μια αμοιβαία καταστροφική ρήξη» της Ελλάδας με τους εταίρους της, αλλά και να δοθεί τέλος στην «πολιτική της υποταγής» της χώρας.