Εγκαινιάστηκε η πρώτη κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Σάμο το Σάββατο, η οποία χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Όπως τόνισε: «Είναι μια δομή που -όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση- βρίσκεται μακριά από τον αστικό ιστό με συνθήκες αξιοπρέπειας για όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αλλά και ελέγχου για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή ή απέλαση».

Για την αποσυμφόρηση των νησιών

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς αποσυμφόρηση των νησιών μας. Όπως τόνισε: «Τον Αύγουστο καταγράφηκε μείωση κατά 81% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην επικράτεια ήταν μειωμένος κατά 49%.

Οι ροές-αφίξεις κατά το 1ο οκτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το 1ο οκτάμηνο του 2020, ενώ στα νησιά οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 78%. Στο ίδιο διάστημα αναχώρησαν 7.841 άτομα με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών».

(φωτογραφία αρχείου)