Στην Αθήνα χτυπάει σήμερα η καρδιά του ευρωπαϊκού Νότου και η Σύνοδος η οποία θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το στολίδι της Αθήνας αναμένεται να στείλει μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η Σύνοδος των 9 ηγετών του Νότου έχει με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως βασικό θέμα την κλιματική κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.

Το μήνυμα στην Τουρκία

Όμως, οι Med9 παρουσία και της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να στείλουν κοινό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Όχι τυχαία, από την ελληνική πρωτεύουσα θα πουν στην Άγκυρα ότι με την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η ΕΕ έχει ενοχληθεί σφόδρα με την νέα απόπειρα Ερντογάν να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και να αρχίσει και πάλι τα παζάρια.

Οι 9 θα συζητήσουν για ακόμα μια φορά τον ρόλο της Ελλάδας και την συνδρομή της ΕΕ στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της με τις ροές από το Αφγανιστάν να φαντάζουν απειλητικές και να θυμίσουν όχι πολύ παλαιότερες εποχές. Επίσης, θα συζητήσουν την κατάσταση στην Λιβύη και φυσικά το θέμα που συζητά όλος ο πλανήτης την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Διακήρυξη των Αθηνών

Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στη Σύνοδο Med9 θα υιοθετηθεί και η Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει την κινητοποίηση των χωρών της Μεσογείου απέναντι στην κλιματική κρίση.

Στις 19:30 οι ηγέτες θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, ενώ το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δυο συναντήσεις με ηγέτες

Πριν από τη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Σλοβένο ομόλογο του αλλά και με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.