H Aθήνα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρευστό για την αποπληρωμή των ομολογιακών της υποχρεώσεων τον Μάρτιο προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, γεγονός που θα αυξήσει την προοπτική ρήξης με τους διεθνείς δανειστές και χαοτικής εξόδου από το 4ετές πρόγραμμα διάσωσης.

«Σηκώνω σημαία, γιατί επικρατεί εφησυχασμός όσον αφορά την άντληση κεφαλαίων για την πληρωμή των υποχρεώσεών μας και αυτός ο εφησυχασμός δεν δικαιολογείται» δήλωσε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρεται στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τον νικητή των βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει το κραχ ρευστότητας, εκδίδοντας βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα τα οποία θα αγοράσουν οι εγχώριες τράπεζες και σηκώνοντας κεφάλαια από τα αποθεματικά του υπουργείου.

«Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και δεν υπάρχουν τα χρήματα», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Τα αποθέματα έχουν διολισθήσει στα μόλις €2 δισ. και η χώρα έχει ήδη φτάσει το όριο των 15 δισ. ευρώ σε εκδόσεις εντόκων που επιτρέπει η ΕΚΤ, γεγονός που συμπιέζει περαιτέρω τις δυνατότητες άντλησης.

«Κινούμαστε σε τεντωμένο σκοινί», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης. «Οι ξένοι επενδυτές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες του περασμένου μήνα… Δεν εμφανίστηκαν επειδή πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι υπερβολικά μεγάλος».

Οι εγχώριες τράπεζες αγόρασαν το μεγαλύτερο τμήμα των εκδόσεων του Δεκεμβρίου. Αλλά θα δυσκολευτούν να κλείσουν το έλλειμμα 3 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση, αν οι ξένοι επενδυτές αρνηθούν να μετακυλίσουν τα έντοκα που κατέχουν στο α’ τρίμηνο, επιδεινώνοντας το υπάρχον έλλειμμα.

«Αν δεν βρισκόμαστε εντός του προγράμματος την 1η Μαρτίου, αυτό θα σημαίνει «Dirty Exit» (από την διάσωση)… Θα απομείνουμε μόνοι, χωρίς καμία στήριξη από την Ευρώπη. Αλλά με τους έξι μήνες θα εξασφαλιστεί χρόνος ώστε να οργανωθεί μια συνετή έξοδος από το πρόγραμμα».