Μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν 3 δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ την ίδια ώρα η συσπείρωση της ΝΔ αγγίζει το 81,5%, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 85,4%.

Έκπληξη για τα κόμματα φαίνεται ότι αποτελεί περίπου το 17% του εκλογικού σώματος που δηλώνει ότι θα αποφασίσει ακόμη και την τελευταία μέρα τι θα ψηφίσει!

Αναλυτικότερα:

Προβάδισμα 3,2 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη προεκλογική δημοσκόπηση της GPO για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι.

Η έρευνα αποτυπώνει τη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό δυόμισι εβδομάδες πριν από τις κάλπες, αφού περίπου 2 στους 10 ψηφοφόρους δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι για το τι θα ψηφίσουν και περίπου ένας στους δέκα ότι θα αποφασίσουν την τελευταία εβδομάδα ή ακόμη και την παραμονή των εκλογών.

Ειδικότερα, στη μέτρηση της πρόθεσης ψήφου τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα και οι απαντήσεις που δίνουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 28,5% (από 28% τον Δεκέμβριο)
ΝΔ 25,3% (από 23,1% τον Δεκέμβριο)
Ποτάμι 5,8%
ΚΚΕ 5,7%
Χρυσή Αυγή 5,4%
ΠΑΣΟΚ 5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,7%
Κίνημα Δημ. Σοσιαλιστών 2,6%
ΛΑΟΣ 2%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%
Άλλο Κόμμα 2%
Λευκό/Άκυρο 0,9%
Δεν έχω αποφασίσει 13,1%

Το 17,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως δεν είναι σίγουροι τώρα για την ψήφο τους και το 13,5% δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν την τελευταία εβδομάδα ή και την τελευταία ημέρα πριν από τις εκλογές.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός για τη μετά τις εκλογές περίοδο θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 40,3%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 34,9%. “Κανένας από τους δύο” απαντά το 23,5% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση εάν θεωρούν ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στην Ευρωζώνη, θετικά (ναι και μάλλον ναι) απαντά το 75,7% των ερωτηθέντων και αρνητικά (όχι και μάλλον όχι) το 22,3% των ερωτηθέντων. Δεν ξέρω/Δεν απαντώ δηλώνει το 2%.

Στην ίδια ερώτηση, οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαντούν θετικά σε ποσοστό 95,2% και αρνητικά μόλις σε ποσοστό 4,4%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν θετικά σε ποσοστό 66% και αρνητικά σε ποσοστό 30%.

Στην ερώτηση εάν πιστεύουν ότι ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη έχει περάσει οριστικά, η πλειονότητα των ερωτηθέντων, ποσοστό 59,2%, απαντά αρνητικά (όχι και μάλλον όχι). Για το 35,4% των ερωτηθέντων ο κίνδυνος έχει περάσει οριστικά, ενώ “Δεν ξέρω/Δεν απαντώ” δηλώνει το 5,4%.

Στην ερώτηση “τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση σε σχέση με το χρέος;”, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν:

Να κάνει νέα διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία: 53,7%
Να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους: 20,5%
Να ζητήσει την παράταση της σημερινής συμφωνίας: 12,6%
Να αναζητήσει δάνειο από άλλες χώρες: 7,1%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 6,1%

Όταν ερωτώνται τι πιστεύουν στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση έρθει σε ρήξη με τους εταίρους, το 52,6% των πολιτών δηλώνει ότι πιστεύει πως οι εταίροι μας θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν και το 36,1% ότι οι εταίροι μας θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. “Δεν ξέρω/Δεν απαντώ” δηλώνει το 11,3%.

Στην ίδια ερώτηση, το 32,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ πιστεύουν πως οι εταίροι μας θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν και η πλειονότητα -ποσοστό 54,8%- “βλέπουν” πως οι εταίροι μας θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Από την πλευρά τους, 8 στους 10 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 78,3%) “βλέπουν” υποχώρηση εταίρων και περίπου 1 στους 10 (ποσοστό 14,2%) έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ποσοστό 43,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θέλουν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να είναι του ΣΥΡΙΖΑ (ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ) και ποσοστό 40,5% να είναι της ΝΔ (ή με κορμό της ΝΔ). “Δεν ξέρω/Δεν απαντώ” δηλώνει το 16,1% των ερωτηθέντων.

Συσπείρωση/Μετακινήσεις

Η συσπείρωση της ΝΔ αγγίζει το 81,5%, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 85,4%. Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων σε σχέση με τις ευρωεκλογές:

Στη ΝΔ πηγαίνουν:

Το 19,2% όσων ψήφισαν Χρυσή Αυγή
Το 14,4% όσων ψήφισαν Το Ποτάμι
Το 9,2% όσων ψήφισαν Ανεξάρτητους Έλληνες
Το 7,8% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και
Το 1,6% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν:

Το 11,6% όσων ψήφισαν Το Ποτάμι
Το 9,6% όσων ψήφισαν ΚΚΕ
Το 9,3% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ
Το 6,9% όσων ψήφισαν Ανεξάρτητους Έλληνες
Το 5,4% όσων ψήφισαν ΝΔ και
Το 5,3% όσων ψήφισαν Χρυσή Αυγή

Για το κόμμα Παπανδρέου

Όταν ερωτώνται πώς κρίνουν την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα, οι πολίτες απαντούν θετικά και μάλλον θετικά σε ποσοστό 9,1% και αρνητικά και μάλλον αρνητικά σε ποσοστό 87,7%.

Στην ερώτηση αυτή, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απαντούν θετικά και μάλλον θετικά σε ποσοστό 19,6% και αρνητικά και μάλλον αρνητικά σε ποσοστό 79,3%.

Το Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών φαίνεται πως αντλεί το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ (12,3%), ενώ προς το κόμμα Παπανδρέου εμφανίζονται να μετακινούνται το 4,2% των ψηφοφόρων του Ποταμιού και το 1,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 5,6,7 Ιανουαρίου σε αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων.

Η έρευνα της ALCO

Προβάδισμα 3,3 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της ALCO, για λογαριασμό της εφημερίδας “Το Ποντίκι”.

Παράλληλα, ποσοστά μικρότερα του 3%, που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή, εμφανίζονται να συγκεντρώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ πολύ κοντά είναι τα ποσοστά του Ποταμιού, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 33,8%, έναντι 30,5% της Νέας Δημοκρατίας, και ακολουθούν το Ποτάμι με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 4,4%, το ΚΚΕ με 4,1%, το ΠΑΣΟΚ με 3,9%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,7% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,4%. Άλλο κόμμα επιλέγει ένα 3,4%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 10,3%.

Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 59%, έναντι 20% της ΝΔ.

Η έρευνα της Pulce

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 3,5% έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει δημοσκόπηση της Pulse RC για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29% και η ΝΔ 25,5% (στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, την 21η Δεκεμβρίου, τα ποσοστά ήταν 28,5% και 25% αντίστοιχα). Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-Δημ. Παράταξη, «Το Ποτάμι» και η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5%.

Άλλο κόμμα επιλέγει το 4% του δείγματος. Οι επιλογές Λευκό/’Ακυρο/Αποχή συγκεντρώνουν 5%, ενώ 9,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι ή δεν απάντησαν.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων (εκτίμηση χωρίς αποχή, λευκό και άκυρο) ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,5% και η ΝΔ 27%. Και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-Δημ. Παράταξη, «Το Ποτάμι» και η Χρυσή Αυγή με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5%. Η επιλογή Άλλο κόμμα συγκεντρώνει 4%. Το 9,5% του δείγματος είναι αναποφάσιστοι ή δεν απάντησαν.

Στην ερώτηση «ποιον από τους επόμενους δύο, θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», τον Αντώνη Σαμαρά επέλεξε το 36% και τον Αλέξη Τσίπρα το 30%. Το 31% απάντησε «Κανέναν από τους δύο». Δεν απάντησε το 3%.

Στο ερώτημα για την παράσταση νίκης («Αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έβγαινε πρώτο»), το 61% απάντησε ΣΥΡΙΖΑ, το 29% ΝΔ και το 3% άλλο κόμμα. Ένα 7% δεν απάντησε.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5-6 Ιανουαρίου 2015.